Data publicării:
Sfântul Vasile 2022. Tradiții și superstiții de 1 ianuarie. Ce să faci în prima zi din an
Sfântul Vasile este prima mare sărbătoare din calendarul ortodox 2022. Iată ce să faci pe 1 ianuarie ca să-ți meargă bine tot anul.
Noul an începe, la 1 ianuarie, cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Așa cum de Revelion există câteva tradiții, obiceiuri și superstiții, la fel există și pentru prima zi a noului an. În primul rând, oamenii obișnuiesc să își pună un gând bun, dat fiind faptul că în această zi "se înnoiesc" toate.
VEZI ȘI: Tradiții și superstiții de Revelion. De ce se spune că e bine să porți lenjerie intimă roșie
Cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Vasile este, de departe, mersul cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăție și sănătate.
În unele zone rurale, fetele nemăritate construiesc punți din două crenguțe de măr dulce, cu busuioc legat, o pară de argint cu fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. Dacă puntea este plină de brumă, se spune că fata se va căsători cu un bărbat sărac. În caz contrar, soțul ei va fi sărac.
În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, prima persoană care intră în casă trebuie să fie neapărat bărbat, spune tradiția. În caz contrar, anul va fi sărac.
Ce se spune că e bine să faci de Sfântul Vasile, pe 1 ianuarie
În prima zi din an, pentru ca familiei să-i meargă bine, se obișnuiește să se fiarbă în oală un cap de porc. Așa cum porcul râmă înainte, așa va merge și omul spre belșug.
Pentru spor la lucru în noul an, pe nemâncate, fiecare om trebuie să ia unealta cu care muncește și s-o mânuiască de trei ori.
De Sfântul Vasile, se crede că e bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac. Astfel, vei avea noroc tot anul.
Pentru sănătate, oamenii obișnuiesc ca, după ce se spală pe față, să se șteargă cu un prosop în care să fie un ban de aur sau argint.
De cealaltă parte, dacă dormi de Sfântul Vasile, se crede că riști să fii leneș tot anul.
VEZI ȘI: Astrograma Revelionului și de ce 2022 e un an special. Daniela Simulescu: Am o veste foarte bună
Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare, „păzitor de duhuri rele”
Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima a zi a anului, a trăit între anii 330 şi 379 şi a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii şi unul din cei trei arhiepiscopi de seamă, răsăriteni, ai Bisericii Ortodoxe, alături de Grigore de Nazianz ("Teologul") şi Ioan Gură de Aur. El s-a născut în Pont şi a murit în Cezarea.
Provenea dintr-o familie creştină binecunoscută, tatăl său Sfântul Vasile cel Bătrân a fost un renumit învăţător în Pont, iar sora sa Macrina şi fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinţi.
În viziunea lui, scopul credinţei este acela de a se uni şi mai mult cu Dumnezeu, Care este Începutul şi Sfârşitul, precum şi de a intensifica asemănarea cu El. Şi întâlnirea şi unirea lui cu Dumnezeu în viaţa veşnică a survenit repede, la nici 50 de ani. Cu o sănătate şubredă, epuizat de muncă şi chinuit de boală, Sfântul Grigorie de Nyssa sugerează că acesta ar fi suferit de o afecţiune severă a ficatului. Sfântul Vasile a fost chemat la Dumnezeu la 1 ianuarie 379, potrivit basilica.ro.
Sfântul Vasile cel Mare este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News