Data publicării:
Sfântul Valentin “hot”, cu Dita Von Teese. Erotismul la licitaţie la Sotheby’s
“Odată auzit cuvântul seducţie, nimeni nu-ţi vine mai repede în minte decât Dita Von Teese”. Cu aceste cuvinte a început video-ul realizat de Sotheby’s cu regina Burlescului, Dita Von Teese , care va fi prezentă la licitaţia Erotic: Passion&Desire de la Londra, în 16 februarie.
Cine ar putea comenta mai bine în ziua licitaţiei dedicate sărbătorii îndrăgostiţilor, unele opere care vor încânta, dar şi colecţia sa personală, decât sex-modelul pin up.
“Cine ştie care va fi succesul în acest pat!”, exclamă ea vorbind despre pat-barcă provenit din celebra reşedinţă Paiva de pe Champs-Elysés din Paris… Sau, despre o Pin Up pictată de Peter Driben, pânză erotică, o copie fidelă a celei care, se spune, că ar fi aparţinut Ecaterinei a II-a a Rusiei…
Jacques Loysel, Mare Nevroză
Licitaţia cuprinde peste 150 de piese explorând sexualitatea de-a lungul timpului şi pe toate continentele-
“Arta a avut întotdeauna vocaţia de a spune povestea oamenilor, iar sexul a făcut întotdeauna parte din această istorie – ca obiect al puterii, al provocării sau al seducţiei. Desigur, erotismul în artă se găseşte în orice formă de artă. Multe dintre aceste opere reprezintă corpul omenesc, unele mai explicit decât altele. Este un subiect prezent de-a lungul întregii istorii”, explică responsabilul licitaţiei, Constantine Frangos.
Vânzarea ar trebui să aducă aproxmativ 5 milioane de lire sterline, adică peste 5,9 milioane de euro.
Licitaţia propune un fel de călătorie prin intermediul unei serii sugestive de opere pe carton sau pânză, sculpturi, fotografii, opere de artă şi obiecte care spun povestea erotismului în artă.
Printre altele, este narată istoria acestei teme, Pasiune şi Dorinţă, în operele unor artişti de calibru ca George Grosz, Picasso, Man Ray, Schiele, Klimt şi până la Lucien Freud.
O parte a catalogului este consacrată sculpturii, cu opera din Antichitatea clasică, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la contemporanii Gormley şi Mark Quinn.
Lucrarea Ascot a fotografului german Gunter Sachs
Este inclusă şi o selecţie de fotografii dedicate amorului, începând din 1839, cu prezenţe ilustre ca Helmut Newton, Robert Mapplethorpe sau Nobuyoshi Araki.
Să amintim La Grande Névrose de Jacques Loysel, marmură realizată în jur de 1896, estimată la 120.000-180.000 de lire sterline, Akt (Nude), de Egon Schiele, 1917, evaluată la 180.000-250.000 de lire sterline, Nud culcat de Pablo Picasso (60.000-80.000 de lire sterline) Liegender Halbakt Nach Rechts (Semi nud înclinat spre dreapta), de Gustav Klimt (120.000-150.000 de lire sterline), Grup cu doi îndrăgostiţi, marmură antică datând din secolele I-II (180.000-220.000 de lire sterline), Machetă pentru Sirenă, de Marc Quinn, din 2008 (70.000-90.000 de lire sterline), Bărbat pozând (15.000-20.000 de lire) şi Fată blondă (40.000-60.000 de lire) de Lucian Freud, Nud III: În spălătoria castelului de Helmut Newton (40.000-60.000 de lire)…
Patul-barcă din a doua jumătate a secolului XIX
Printre obiectele franţuzeşti ale dorinţei se numără deja amintitul Pat-barcă, sculptat în mahon, de reşedinţa Paiva, comandat de Esther Lachmann, o celebră demi mondenă a capitalei franceze din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Acesta a devenit apoi unul dintre obiectele cele mai scenografice din La Fleur Blanche, cunoscut bordel parizian frecventat de înalta societate şi loc de inspiraţie pentru Henry de Tolouse-Lautrec. Patul a fost vândut apoi într-o licitaţie din 1946, după închiderea bordelului. Este estimat la 500.000 – 800.000 de lire sterline.
Vor fi puse în vânzare şi senzuale exemplare de artă erotică japoneză, indiană şi persană.
Catalogul, îngrijit de Constantine Frangos, are o introducere de Rowan Pelling, directoarea revistei englezeşti Erotic Review şi jurnalistă la The Telegraph şi GQ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News