Sfântul Ioan Botezătorul, unul dintre cei mai mari sfinți creștini. Dan Ciachir a vorbit despre viața Înaintemergătorului și despre sfântul român care i-a purtat numele
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

Sfântului Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanți sfinții ai Bisericii nu doar prin faptul că este cel care L-a Botezat pe Iisus și a fost Înaintemergătorul Său, ci și pentru că și-a pierdut viața prin decapitare la ordinul lui Irod Antipa. Despre viața Sfântului Ioan Botezătorul a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, scriitorul Dan Ciachir.

„Sfântul Ioan Botezătorul este  Înaintemergătorul lui Hristos, e rudă cu Hristos și e omul care încheie Vechiul Testament. Slujba de mâine se numește Soborul Sfântului Prooroc Înaintemergătorul Ioan Botezătorul. Este un ascet, care a dus o viață foarte dură, nu mânca nici pâine, ci doar miere sălbatică și lăcuste. El propovăduiește întoarcerea, pocăința și, în același timp, este cel care realizează Botezul. Este o formă de numire a firii, a naturii, a creației. E asemănătoare cu aceea de după Potopul lui Noe, se face o paralelă între porumbelul care se așează pe creștetul Mântuitorului și porumbița care a vestit sfârșitul potopului.

Apa aceasta, sfințită de două ori pe an, de Bobotează și de Sfântul Ion, ne aduce aminte de propriul botez, dar și de curățirea Pământului, dacă putem spune așa. O reîmprospătare. Ioan Botezătorul e un om apropiat de Hristos, plin de fidelitate și va fi jertfit“, a punctat Dan Ciachir.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat din dorința Irodiadei

„El a avut curajul să-i spună lui Irod Antipa: Nu ți se cade s-o ai de soție pe femeia fratelui tău, lucru consemnat în Evanghelia lui Marcu. El își atrage mânia Irodiadei, care face în așa fel încât să fie arestat, iar apoi, în momentul când fiica Irodiadei dansează la o petrecere, Irod o întreabă: Ce să îți dau? Iar aceasta se consultă cu mama ei, iar aceasta îi cere capul lui Ioan Botezătorul. De asemenea, pe 29 septembrie avem o altă sărbătoare, când ținem post în cinstea ei, așa cum am ținut și în Ajunul Bobotezei. El este foarte prăznuit și venerat.

Pe 24 iunie sunt Sânzienele, consacrate tot Sfântului Ioan Botezătorul și care prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan. În popor se numesc și Drăgaica. El este puntea cea mare dintre Vechiul și Noul Testament. Această perioadă trebuie să ne găsească pocăiți, curați, atenți cu oamenii săraci, milostivi. De aceea, ziua de 7 ianuarie încheie un ciclu ce a început de Crăciun“, a mai spus scriitorul Dan Ciachir.

Dan Ciachir, despre sfântul român care poartă numele lui Iona Botezătorul

Scriitorul a vorbit și despre Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, un sfânt român canonizat în 1992.

„Noi avem un mare Sfânt contemporan, pe Ioan Iacob Hozevitul. La Iordan, Biserica noastră a ridicat un paraclis în 1935, iar din 1948 până în 1953, cuviosul Ioan Iacob, canonizat și prăznuit pe 5 august în fiecare an, s-a nevoit acolo în niște condiții climatice cumplite. El aducea un omagiu Iordanului, râului în care a fost botezat Hristos. Importanța e foarte mare pentru că s-a construit acolo o biserică. El s-a retras la Hozeva și la 47 de ani a trecut la cele veșnice. A fost canonizat în 1992 și au avut loc niște ceremonii foarte frumoase la Ierusalim.

El a fost atras, mergând la locurile sfinte, nu de Ierusalim, ci de malul Iordanului, unde, cu aproape 20 de ani înainte, Biserica noastră și-a dat seama că după un așezământ la Ierusalim, altul la Ierhion, trebuie să avem și la Iordan“, a conchis Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel