Data publicării:
Sfântul Ilie 2022. Obiceiuri din popor și tradiții. Ce se duce astăzi de pomană la biserică
2022. Sfântul Prooroc Ilie este prăznuit în calendarul ortodox pe 20 iulie.
Sfântul Ilie 2022. De Sfântul Ilie plouă, așa se spune în popor. Fie că își mână carul prin cer și face găuri în boltă pe unde cade ploaia, fie Dumnezeu l-a păcălit când e ziua lui și se supără și tună, scăpărând din bici, Sfântul Ilie este un personaj pe care românii l-au îmbrăcat cu straiele lor și i-au dat din cutumele lor sociale.
Sfântul Ilie 2022. ”Cerul arată ca o movilă nemărginită, pe care umblă Sfântul Ilie în car, fie pentru a se plimba, fie cu treburi de ale casei; fiind lucru sfânt, carul nu trebuie să fie văzut de oameni și de aceea se umple cerul de nori, împiedicând astfel oamenii să îl zărească; ca să nu alunece în mersul său, carul are pe talpa roților cuie mari, care găuresc însă bolta cerească, lăsând să curgă ploaia”, scrie etnologul Romulus Antonescu.
Sfântul Ilie 2022. Ilie Pălărie este o poreclă dată în popor în zona Moldovei și vine ca o continuare a sărbătorii sfântului ”care cade pe 21 iulie (de Cuvioșii Simeon și Ioan) și pe care poporul o ține pentru ca Sfântul Ilie să nu pălească recoltele. De observat că, pentru apărarea recoltelor, poporul ține, în fapt, trei zile: 19, 20 și 21 iulie”, mai scrie în Dicționar.
Sfântul Ilie, cel care va fi prezent la cea de-a Doua Venire
Sfântul Ilie 2022. Tradiția creștină spune că Sfântul Ilie este cel care va reveni pe pământ înainte de cea de-a Dpua Venire a Mântuitorului Iisus Hristos și va fi ucis atunci de cei care îl slujesc pe Antichrist. Sfântul este considerat văzător de Dumnezeu, făcător de minuni și un zelot al dumnezeieștii credințe. Acesta s-a născut din seminția preoțească a lui Aaron în pământul Arabiei, în cetatea Tesvi.
Sfântul Ilie 2022. Când s-a născut pruncul Ilie, tatăl lui, Sovac, a văzut îngerii lui Dumnezeu cum șed în jurul copilului și îl înfășoară cu foc, și îl hrănesc cu pară de foc. Tinerețea și-a petrecut-o în pustiu și rugăciune, iar mai apoi în timpul vieții a luptat împotriva regelui israelit Ahav, un eretic și al soției lui, Isabela, care se închina lui Baal. În lupta sa, Sfântul Ilie a început să facă minuni, aducând ploaie pe timp de secetă și înmulțind roadele pământului. La urmă, el a fost răpit cu trupul la ceruri într-un car de foc tras de cai de foc, scrie Doxologia.
La biserică se duc pomeni și se împart pentru cei care nu mai sunt printre noi
Sfântul Ilie 2022. În ziua de 20 iulie se duc la biserică pomeni pentru a oferi în amintirea celor care au murit și nu este voie a se gusta din acestea până nu sunt sfințite și nu le sunt împărțite și morților din ofrande. ”Se mai crede că, dacă nu sunt duse fructe la biserică, anul următor pomii nu vor mai avea roade. De asemenea, merele nu trebuie lovite între ele, pentru că eventuala ploaie să nu vină cu grindină. Femeile mai duc la biserică și busuioc, pe care îl pun la iconostas, după care îl duc acasă, îi dau foc, iar cu cenușa rezultată îi freacă pe copii pe la gură când au bube. Dacă tună în această zi, toate fructele vor avea viermi”, mai scrie Romulus Antonescu.
Sfântul Ilie 2022. Tot această zi mai poartă numele de Moșii de Sânt-Ilie. În zone precum Banatul, de sufletul celor care nu mai sunt printre noi se mai dă de pomană porumb fiert printre alte produse agricole de sezon. În Suceava se duc la biserică mere, pere, alte fructe coapte, puse în oale și date astfel de pomană, de aceea unele persoane mai preferă să dea de pomană apă pusă în străchini, pe care o împodobesc cu ” busuioc și alte flori, legate la gura vasului cu fir de lână roșie”. Bucovinenii împodobesc mormintele cu flori și aprind lumânări.
Sfântul Ilie 2022. Tot datorită Sfântului există o vorbă despre bani des folosită și astăzi. ”Într-o asemenea zi, l-a trăsnit așa de rău pe Tartorul diavolilor, încât i-a scos un ochi, care a căzut pe pământ luând forma unui ban de aur, de unde și vorba că banul este ochiul dracului.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News