Data publicării:
SFÂNTUL ILIE 2017. Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie
Pe data de 20 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Această zi reprezintă o sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă, care este marcată cu cruce roșie. Iată ce nu trebuie să faci în această zi.
SFÂNTUL ILIE 2017. Nu se lucrează de teama pagubelor, cum ar fi trăznete, ploaie, grindină, care ar putea distruge recoltele.
SFÂNTUL ILIE 2017. Femeile nu au voie să spele rufe sau să facă munci grele în gospodărie.
SFÂNTUL ILIE 2017. Se spune în popor că diavolii se ascund mai mult în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodărie şi e bine să nu se ascundă nimeni sub un carpen, pe vreme de furtună.
SFÂNTUL ILIE 2017. Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.
SFÂNTUL ILIE 2017. În unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert cu miere. Dacă grâul nu a fost treierat până în ajunul acestui praznic, femeile îşi pun hainele de sărbătoare şi merg să secere câţiva snopi de grâu pe care apoi îi scutură de boabe, pisează grâul şi îl fierb pentru a-l consuma cu miere.
SFÂNTUL ILIE 2017. Pe Sfântul Ilie îl cinstesc mai ales cojocării, stuparii. În această zi se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserica spre binecuvântare şi se împart de pomană.
SFÂNTUL ILIE 2017. Pe 20 iulie, se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoş tăiat deasupra lor.
SFÂNTUL ILIE 2017. O altă tradiție populară spune că de Sfântul Ilie se duc berbecii la berbecar.
SFÂNTUL ILIE 2017. Dacă tună în această zi de sărbătoare vor fi merele şi alunele viermănoase, iar dacă plouă, va ploua 20 de zile.
SFÂNTUL ILIE 2017. În județul Alba, se ține „Târgul de fete de pe Muntele Găina”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News