Sfântul Dimitrie, MOAȘTE furate. Mulți credincioși se roagă la raclă, fără să știe adevărul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
SFÂNTUL DIMITRIE 27 OCTOMBRIE.  Vineri, 27 octombrie, creștinii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Sfântul Dimitrie s-a născut în satul Basarabi, în Bulgaria și a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru și Asan.

SFÂNTUL DIMITRIE 27 OCTOMBRIE. Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria din Bucureşti, până la baza Colinei Patriarhiei, dar puțini credincioși știu istoria legată de acest subiect.

SFÂNTUL DIMITRIE 27 OCTOMBRIE. Scriitorul Dan Ciachir a povestit pentru DC News că Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului, au fost mutate din satul Basarabi (Bulgaria) în Bucureşti (Ungrovlahia), în iulie 1774, în Catedrala Mitropolitană unde se află și acum.

SFÂNTUL DIMITRIE 27 OCTOMBRIE. Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov este un sfânt venerat și de bulgari. În 1917, când Bucureștiul era ocupat de trupe, soldații au încercat să fure moaștele și au plecat cu acestea de la mitropolie, au ajuns până la Dunăre și, spune tradiția, că acolo s-au făcut atât de grele încât nu mai puteau fi cărate, dar s-a intervenit și până la urmă au fost aduse înapoi. Sfântul Dimitrie Basarabov a arătat prin semne clare că nu lasă ca sfintele moaște să fie mutate întâmplător undeva. Pe lângă moaște se furaseră și câteva manuscrise importante.

SFÂNTUL DIMITRIE 27 OCTOMBRIE. Episodul respectiv produs în toamna anului 1917 i-a sensibilizat foarte mult pe oameni întrucât Sfântul Dimitrie Basarabov este socotit ocrotitorul Bucureștiului. Din fericire, până la urmă, moaștele au fost aduse înapoi și puse la locul lor.

VEZI ȘI: SFÂNTUL DIMITRIE 27 octombrie. Tradiții și obiceiuri

SFÂNTUL DIMITRIE 27 OCTOMBRIE.  "Sfântul Dimitrie Basarabov este unul dintre cei mai importanți sfinți, neromân după trup, dar cu moaștele aflate pe teritoriul țării noastre", ne-a spus Dan Ciachir. Sfântul Dimitrie Basarabov este cel mai important din triada- Sfânta Cuvioasa Parascheva, Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, Sfântul Dimitrie Basarabov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel