Data publicării:

Sfânta Parascheva, moaște. Credincios, mărturie emoționantă: "Am avut un vis"

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Baldachinul în care va fi depusă spre închinare racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea săracilor şi a Moldovei, a fost împodobit în culoarea mov şi magenta din decoruri cu flori precum delfinium, hortensii, trandafiri, crizantemă.

Pregătirile pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au început cu împodobirea cu flori a baldachinului unde va fi aşezată racla. De "decorarea" baldachinului se ocupă de 15 ani o familie de florari din Bucureşti. Florentina Buştei a declarat că familia sa a început să împodobească baldachinul în care este scoasă racla cu moaştele Sfintei Parascheva, cu prilejul prăznuirii, pe 14 octombrie, în 2004.

"Am avut un vis în urma căruia am decis să cumpăr un camion cu flori tocmai din Olanda şi să vină la Iaşi. De atunci, indiferent de vreme, venim toată familia, indiferent de vârstă, să împodobim baldachinul în care este pusă racla Sfintei Cuvioase Parascheva", a declarat Florentina Buştei.

Culorile care sunt folosite în fiecare an la decorarea baldachinului în care va fi depusă spre închinare racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt model pentru viitoarele mirese.

"În fiecare an ne străduim să facem ceva diferit şi din ce în ce mai frumos. Noi ne pregătim de mai bine de trei zile pentru a face aceste decoruri care sunt aduse din Olanda", a declarat Maria Bulat, cea care de 15 ani alături cu familia sa împodobeşte baldachinul în care va fi depusă spre închinare racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, impresionaţi

"Există obiceiul de a împodobi baldachinul Sf Parascheva. Este aceeaşi familie care face acelaşi efort şi fizic şi financiar. Baldachinul este împodobit de fiecare dată cu alte culori. Această familie nu se apucă de lucrare până când nu intră în catedrală, se spovedeşte şi i se citeşte o rugăciune de binecuvântare. Ne bucurăm că vin mulţi pelerini, îi primim cu inima deschisă. Ne bucurăm că va fi şi vreme frumoasă şi sperăm că fiecare dintre ei va găsi răspunsul pe care îl caută, va găsi mângâierea pe care o caută şi Sfânta Parascheva cu siguranţă le va oferi ajutorul şi mjlocirea înaintea lui Dumnezeu", a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În această perioadă, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei estimează că în această perioadă vor sosi la Iaşi aproximativ 400.000 de pelerini.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din catedrala mitropolitană joi dimineaţa, la ora 6,30, spre închinarea celor veniţi din toată ţara. Ea va fi amenajată în curtea mitropolitană, pe un baldachin special amenajat. Pelerinii sosiţi în această perioadă la Iaşi se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina. Pe 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi oficiată Sfânta Liturghie, ceremonial religios la care participă sute de mii de credincioşi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel