Sf Mihail si Gavriil. Ce e INTERZIS pe 8 noiembrie
Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte joi, 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIIL. Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, consideraţi patronii spirituali ai Jandarmeriei şi celebraţi împreună cu toţi îngerii şi arhanghelii. Cunoscuți în popor ca și sfinții voievozi, cei doi arhangheli sunt sărbătoriți cu cinste și evlavie de toată creștinătatea, în fiecare an, pe 8 noiembrie.
SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIIL. Numele complet al sărbătorii este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cuvântul "arhanghel" înseamnă "mai mare peste îngeri" sau "cel dintâi dintre îngeri", iar Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte - Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, menţionaţi în Cartea Apocalipsei ca fiind cele şapte duhuri care stau în faţa Tronului lui Dumnezeu. Mihail şi Gavriil sunt cei mai cunoscuţi dintre arhangheli, despre care se spune că luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu.
SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIIL. În bisericile care poartă hramul sfinților arhangheli, există obiceiul ca fiecare credincios să primească un pahar cu vin și o felie de cozonac. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.
Sfinții Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2018. Deoarece cei doi sunt văzuţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi.
Sfinții Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2018. În această zi, sunt interzise treburile casnice. Cine nu se spune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de chin înaintea morţii. Tot în această zi, se spune că nu este bine să lucrezi.
Sfinții Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2018. Evită bârfele şi răzvrătirea, altfel cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriţi de ghinion. În altă ordine de idei, cei care vor posti astăzi vor fi feriţi de boli şi lovituri.
Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavriil. „Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește nu), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutătorla nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News