Data actualizării:
Data publicării:

Sf. Maria 8 septembrie. Părintele Vasile Istrate: Ce trebuie să facă familiile care nu pot avea copii

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pr. Vasile Istrate, Parohia Sf.Ilie Cluj-Napoca
Pr. Vasile Istrate, Parohia Sf.Ilie Cluj-Napoca

Părintele Vasile Istrate a explicat pentru DC News care este semnificația sărbătorii Nașterii Maicii Domnului de pe 8 septembrie.

Alegeri prezidentiale 2024

DC News: Care este semnificația sărbătorii Nașterii Maicii Domnului pe care o prăznuim pe data de 8 septembrie?

'Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare a anului bisericesc, care începe la 1 septembrie. Troparul sărbătorii amintește că nașterea Fecioarei Maria ”bucurie a vestit la toată lumea” pentru că ”dezlegând blestemul a dat binecuvântare și stricând moartea, ne-a dat nouă viață veșnică”. Dacă Eva a adus în lume blestemul, prin neascultare, Fecioara Maria, ”Eva cea Nouă ”, a adus binecuvântarea. Dacă Eva a adus în lume moartea, Maica Domnului a adus Viața cea adevărată. Dacă Eva a fost cauză a căderii, Maria prin smerenie și ascultare a devenit cauză a binecuvântării și a bucuriei.'

'Sfinții Ioachim și Ana, din neamul împăratului David, nu aveau copii, dar trăiau o viață curată și sfântă. Erau drepți înaintea Lui Dumnezeu și făceau multă milostenie, dăruind din câștigul lor săracilor și la templu. Conform mentalităților vremii, pentru că nu puteau avea copii, ei erau disprețuiți și considerați blestemați de Dumnezeu. Dreptul Ioachim s-a rugat în pustie 40 de zile, iar Ana, soția sa, s-a rugat și ea în grădina casei lor din Nazaret, ca Dumnezeu să ridice ocara, care era asupra lor și să le dăruiască un copil pe care au promis că îl vor închina lui Dumnezeu. Curând după aceea, Sf. Ana a rămas însărcinată și a născut o fiică, căreia i-au pus numele Maria. Există mai multe semnificații ale acestui nume. În limba ebraică Maryam înseamnă ”doamnă” sau ”stăpână”. O altă semnificație provine din cuvântul egiptean ”mri” (a iubi) cu sufixul afectiv ebraic ”am” – adică ”cea iubită”, ”cea dorită”.'

'Când prunca Maria a împlinit vârsta de 3 ani, părinții ei și-au împlinit promisiunea facută lui Dumnezeu și au dus-o la templul din Ierusalim. Acolo, în taină, Feciara Maria a fost pregătită de Dumnezeu pentru cea mai înaltă misiune dată vreodată unei ființe omenești: aceea de a-l zămisli și de a-L naște pe Fiul lui Dumnezeu ca Om, pentru mântuirea lumii. Niciodată nu a existat și nu va exista cineva mai curat și mai sfânt decât Născătoarea de Dumnezeu, Doamna nostră și a întregului univers.' a spus Pr. Vasile Istrate.

Dincolo de aceste semnificații spirituale, putem învăța din episodul nașterii Maicii Domnului câteva lucruri extrem de importante:

 

'Acolo unde oamenii cred că nu se mai poate face nimic, Dumnezeu poate face orice, dacă omul se roagă cu credință și împlinește poruncile Lui Dumnezeu. Maica Domnului a venit ca rod al rugăciunii părinților ei. Copiii trebuie să fie rodul rugăciunii părinților lor. În acest fel, ei vor fi un dar de Sus și vor fi pururea binecuvântați de Dumnezeu. Copiii trebuie închinați de mici Lui Dumnezeu, prin Botez. Odată botezați, ei trebuie crescuți ca pentru Dumnezeu. Câți dintre noi naștem copii cu gândul ca ei să slujească Lui Dumnezeu? Dacă vom face aceasta vom avea copii sănătoși și ascultători, iar Biserica va avea slujitori vrednici și dedicați misiunii încredințate ei de către Domnul Hristos.

În vechime, a nu avea copii era considerat un lucru de ocară. Din păcate astăzi a avea mulți copii este considerat un lucru rușinos și vrednic de dispreț. Această mentalitate egoistă are urmări grave în societatea contemporană. Familiile tinere care nu pot avea copii, trebuie să se roage stăruitor Lui Dumnezeu și Maicii Domnului. Acolo unde știința nu poate face nimic, harul Lui Dumnezeu izvorât din credință și rugăciune curată, poate face minuni.' a concluzionat părintele paroh Vasile Istrate de la Parohia Sf. Ilie Proroc din Cluj-Napoca, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel