Sesizarea lui Iohannis asupra Legii prin care Institutul pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti primeşte 50 de hectare de teren, la CCR
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 08 iun 2022, 08:00
WhatsApp
Foto: Pixabay, de NomeVisualizzato
Foto: Pixabay, de NomeVisualizzato
Sesizarea lui Klaus Iohannis asupra Legii prin care Institutul pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti primeşte 50 de hectare de teren va fi analizată miercuri la CCR.

Curtea Constituţională a României (CCR) analizează, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii prin care Institutul pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti primeşte 50 de hectare de teren, transmite Agerpres.

Şeful statului a adresat Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Ce prevede LegeaLegea, care a fost trimisă la promulgare pe 2 aprilie, vizează transmiterea unei suprafeţe de teren de 50,3278 ha, aflată în domeniul public al statului, din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti în administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti.

Ce a semnalat președintele Klaus Iohannis în legătură cu Legea nr. 24/2000Potrivit preşedintelui, Legea nr. 24/2000 stipulează la articolul 57 anumite norme de tehnică legislativă, iar în corpul legii criticate nu există dispoziţii care să prevadă scăderea bunurilor din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, trecerea din domeniul public al statului şi din administrarea unităţilor şi instituţiilor de cercetare-dezvoltare în domeniul privat al comunelor/oraşelor şi în administrarea consiliilor locale ori trecerea din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti în domeniul privat al comunei Baloteşti şi în administrarea Consiliului local.

Ca urmare, şeful statului arată că actul normativ contravine articolului 1 alineatul din Constituţie prin raportare la articolul 57 din Legea nr. 24/2000.

VEZI ȘI: Curtea Constituţională a admis o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Predoiu: Nu pot face speculaţii

Iohannis: Rezultă că atribuirea unui astfel de efect titlului anexelor criticate, contravine art. 1 alin. (5) din ConstituţieÎn sesizare se mai subliniază că în jurisprudenţa constituţională s-a reţinut că inexistenţa acordului unităţilor administrativ-teritoriale în ceea ce priveşte transferul bunurilor în patrimoniul acestora, inclusiv al celor din domeniul public, reprezintă o încălcare a principiului constituţional al autonomiei locale, reglementat prin articolului 120 alineatul (1) din Constituţie (Decizia nr. 384/2019).

"Rezultă că atribuirea unui astfel de efect titlului anexelor criticate, în absenţa unui temei-cadru în corpul actului normativ, contravine nu numai art. 1 alin. (5) din Constituţie, ci şi art. 120, ce consacră principiul autonomiei locale, precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţie, având în vedere jurisprudenţa constituţională în materie", arată preşedintele Iohannis.

VEZI ȘI: CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal cu privire la procurori - precizări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?