Data publicării:

Sesizare penală pentru cheltuielile lui Tismăneanu la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp

Corpul de control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu posibile fapte de natură penală comise la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc ( Fostul președinte al Consiliului Științific IICCMER, Vladimir Tismăneanu[/caption]

Decizia a fost luată după ce Corpul de control al primului-ministru a efectuat o verificare la IICCMER pentru perioada de activitate cuprinsă între 1 ianuarie 2010 - 25 august 2012, vizând efectuarea unor cheltuieli de servicii şi deplasări. Cheltuielile invocate sunt legate inclusiv de serviciile contractate pentru fostul preşedinte al Consiliului Ştiinţific al institutului, Vladimir Tismăneanu, şi directorul Mihail Neamţu.

Guvernul aminteşte că, prin HG 134/2010 pentru modificarea şi completarea HG 1372/2009 privind înființarea, organizarea şi funcţionarea IICCMER, a fost modificat cadrul normativ de organizare şi funcționare a Institutului, fiind eliminat textul care reglementa scopul principal pentru care a fost înființat Institutul în anul 2005, respectiv acela de "Investigare științifică şi identificare a crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durata a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situații de încălcare a legii". Potrivit Guvernului, în perioada 2010-2012, activitatea desfășurată în cadrul Institutului a constat doar în cercetarea științifică a istoriei comunismului.

Totodată, pe lângă Institut funcționează un Consiliu Științific compus din 15 membri. Prin HG 1372 se prevede, în mod expres, faptul că pentru activitatea depusă, președintele Consiliului Științific și membrii săi nu sunt remuneraţi sau, altfel spus, președintele şi membrii Consiliului Științific nu sunt salariați ai Institutului. Activitatea Consiliului trebuie să se realizeze fără a primi în schimb o remuneraţie sau alte avantaje materiale similare unei remuneraţii. În acest context, Guvernul arată că în perioada 1 martie 2010 - 31 mai 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli de telefonie mobilă în cuantum total de 43.155,33 lei preşedintelui Consiliului, Tismăneanu Vladimir, deși nu au existat raporturi de muncă şi de serviciu conform legii, nefiind încheiat vreun contract individual de muncă sau alt tip de contract în baza căruia să fi dobândit dreptul de a obține avantaje în bani sau natură.

De asemenea, în perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu (constituit din fonduri publice de la bugetul statului) în sumă totală de 104.988,85 lei, în legătura cu organizarea şi desfășurarea şedinţelor anuale ale Consiliului Științific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea şi masa pentru președintele Tismăneanu Vladimir şi unii membri ai Consiliului, fără a exista baza legală care să permită efectuarea unor astfel de cheltuieli. Întrucât nu există bază legală pentru plată, conducerea Institutului a decis ca aceste cheltuieli să fie efectuate totuși din bugetul Institutului, dintr-un alt titlu bugetar respectiv 59- "alte cheltuieli", articolul 22 -"acțiuni cu caracter științific si sociologic-cultural".

Corpul de Control mai arată că din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli în legătură cu deplasarea în străinătate a unor angajați ai Institutului în sumă totală de 170.354,30 lei, deși în invitaţia ataşată la documentele justificative se specifică faptul că toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau acțiuni care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al Institutului.

De asemenea, inspectorii arată că, în anul 2010, IICCMER nu a finalizat niciun proiect de cercetare a istoriei regimului comunist şi nu a stabilit care au fost rezultatele concrete ale cercetărilor realizate în cursul anului, conform atribuţiilor stabilite prin lege. În plus, în anul 2011, din 8 proiecte de cercetare care aveau termen de finalizare în acest an, a fost finalizat unul singur, prin publicarea " Dicţionarului ofiţerilor şi angajaților civili ai Direcției Generale a Penitenciarelor, Aparatul central (1948-1989) vol. II."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel