Data publicării:
Sesizare morală pentru dl. Șerban Sturdza, șeful Ordinului Arhitecților București
Jurnalistul Val Vâlcu a făcut o sesizare morală pentru Șerban Sturdza, șeful Ordinului Arhitecților București, după ce acesta din urmă a anunțat că a depus o plângere la Poliția Capitalei în legătură cu construirea unui patinoar în Parcul Romniceanu.
Domnule Șerban Sturdza,
"Distinse Domnule președinte al Ordinului Arhitecților, filiala București,
Mă bucur că ați cotrocenit prin cartierul Cotroceni, așa cum mărturiseați în scrisoarea deschisă prin care anunțați publicul despre sesizarea făcută la Poliție.
Am văzut că ați denunțat prezumtiva construcție a unui patinoar în parcul Romniceanu, pentru care s-ar fi dezasamblat câteva leagăne și două mese de ping pong. Evident, așa cum spuneați, nu toți bucureștenii au sărbători fericite, din acest motiv. Cel puțin un proprietar din apropiere, care s-a și certat cu constructorii de față cu vecinii, pare a fi nemulțumit de un proiect care tulbură liniștea parcului pustiu.
Amenajarea unui patinoar pe timpul iernii, înlocuit la primăvară de leagănele care funcționează acolo de când le-a montat Vanghelie, pare un fapt reprobabil. Echivalent cu distrugerea parcului Romniceanu. Ca președinte al Ordinului Arhitecților știți mai bine de ce distruge parcul un patinoar și nu niște leagăne, spațiul ocupat fiind același (nu cred că se taie vreun copac). Probabil nici nu e bine ca micuții să facă mișcare, aceasta dăunând sănătății. În plus, iarna, cum se știe, copiii vor să stea în leagăn, nu să alerge pe patine. Doar iarna e ca vara, nu așa era lozinca unui primarul bun al Capitalei?
Dar, faptul că unii părinți ar fi apreciat ideea nu contează. Sesizarea penală este justificată de lipsa autorizațiilor și a acordului Direcției de Cultură. Așa ar trebui făcut în toate cazurile similare!
Pentru că greșiți, însă, într-o privință, îmi permit să vă fac, dumneavoastră, o sesizare morală. Nu e chiar corectă afirmația că demolările s-au oprit odată cu Ceaușescu. În Cotroceni s-a demolat cu furie, nu doar de Crăciun ci și de Paște, de Sf. Maria sau de Sf. Ilie. Foarte probabil cu toate autorizațiile și avizele Direcției de Cultură. Sub semnătura arhitecților din Ordinul pe care îl conduceți s-au ridicat și se ridică blocuri în locul vilelor stil, din perioada interbelică. Blocuri care ar putea arăta bine în orașul Voluntari, dar care pentru unii dintre noi, nespecialiștii, par nelalocul lor într-un cartier istoric al vechii Europe. Chiar în această vară a fost rasă vila ”Ortodoxia”, iar un bloc modern este deja ridicat pe jumătate. O șură țărănească, înaltă de cinci etaje, se lăfăie în zona așa zis protejată, o benzinărie a ras un părculeț cu platani, cutii de tablă cu ferestre râd în soare, bucurându-se de suprafețele vitrate uriașe pentru stilul ”cotrocean” cu care au fost autorizate de către Direcție și Primărie .
Nimeni nu s-a supărat, proteste n-au existat, oengiștii nu s-au legat cu lanțuri așa cum au făcut pentru o biată hală de ciment, de pe traseul străpungerii Uranus. Nefiind un expert, nu-mi permit să spun că este o dublă măsură. Poate, dacă s-ar ancheta viteza cu care se acordă autorizații în unele cazuri, am avea surprize. Dacă s-ar analiza cât durează ca un om să obțină o autorizație pentru repararea unui șopron și cât de repede se dau autorizații pentru dezvoltatorii care ridică blocuri în zonele ”protejate”, de exemplu…
Dar asta nu e treaba mea, care vă fac doar o simplă sesizare morală, ci a celor care fac sesizări la Poliție.
Convins fiind de buna dumneavoastră intenție, vă rog ca atunci când mai cotroceniți prin Cotroceni să-mi permiteți să vă însoțesc și să vă prezint câteva clădiri despre care, ca nespecialist, cred că distrug ireversibil un patrimoniu istoric. Abia aștept să mă convingeți că doar patinoarul amenajat iarna în parcul Romniceanu este o problemă pentru cartierul nostru protejat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News