Urmărește emisiunea live
În lipsă de rezerviști, România introduce stagiul militar pe bază de voluntariat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Noua strategie militară a României se bazează pe voluntari. 

Strategia militară a României a fost elaborată de Statul Major al Apărării în baza prevederilor Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării, corespunzător cerințelor Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020 - 2024 și ale Cartei albe a apărării, potrivit celor de la MApN.

În cursul zilei de ieri, Strategia militară a României a fost aprobată de Guvernul României. În documentul respectiv se vorbește și de reintroducerea serviciului de militar în termen, dar sub formă de voluntariat, scrie Defense România

Conform unor surse militare, citate de către cei de la Adevărul, reintroducerea serviciului militar, dar sub forma voluntariatului, vine după ce s-a constatat că bazinul de rezervişti al Armatei României s-a diminuat considerabil când s-a scos serviciul militar obligatoriu şi a devenit evidentă importanţa dezvoltării unei rezerve instruite.

Totul pe fondul eşecului parţial al campaniilor de recrutare a rezerviştilor voluntari.  Modul în care se va face acest serviciu de militar voluntar în termen nu este încă stabilit cu exactitate, dar se au în vedere mai multe tipare regăsite în alte ţări NATO şi, cel mai probabil, tinerii care vor fi încorporaţi vor fi şi retribuiţi pe timpul cât vor îmbrăca haina militară. Cuantumul soldei dedicate celor care vor face serviciul de militar voluntar în termen nu este stabilit, dar cel mai probabil acesta se va ridica la nivelul retribuţiei unui soldat profesionist, adică 1.857 de lei, mai scrie sursa citată.

Strategia militară a României stabilește și dezvoltarea capabilităților de apărare

Totodată, potrivit unui anunț oficial al MApN, Strategia militară stabilește prioritățile în dezvoltarea capabilităților de apărare ale Armatei, continuând liniile de acțiune ale strategiilor anterioare, în mod corelat cu garanțiile de securitate ce decurg din dubla apartenență a Românei la NATO și UE, precum și din parteneriatele strategice cu alte state.

Pentru continuarea programelor de înzestrare esențiale și planurilor de transformare ale structurii de forțe, Strategia militară prezintă conceptele operaționale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă (Programul Armata 2026), ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel