Data actualizării:
Data publicării:

Serviciul de Informații din Ucraina confirmă folosirea sateliților Starlink ai lui Elon Musk de către Rusia - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
După ce a transmis mesaje descurajatoare la adresa armatei ucrainene, Elon Musk nu pare să fie prea deranjat de „serviciile” de care beneficiază Rusia, prin sateliții Starlink.

Ofițerul de informații militare al Ucrainei a declarat pentru Wall Street Journal într-un interviu publicat joi că Rusia folosește mii de terminale de internet prin satelit Starlink fabricate de compania SpaceX a lui Elon Musk.

Musk, comentariu pro-Kremlin după ce s-a aflat că rușii folosesc Starlink

 

Într-un spațiu virtual pe rețeaua sa socială, X (fosta Twitter), Musk a pus la îndoială șansele Ucrainei de a învinge Rusia în acest conflict, stârnind reacții contradictorii și critici din partea unor senatori republicani.

Una dintre acțiunile care a adus în prim-plan poziția lui Musk în contextul războiului a fost furnizarea de mii de terminale Starlink către Kiev, facilitând astfel accesul armatei ucrainene la internet. Totuși, miliardarul american a șocat mulți prin propunerea sa ca Ucraina să cedeze teritoriu Rusiei pentru a obține pacea, o sugestie controversată ce a generat ample dezbateri.

Într-un dialog virtual, Musk a exprimat opinia că președintele rus Vladimir Putin nu poate fi învins în război, contrazicând astfel optimismul unor senatori republicani, printre care Ron Johnson din Wisconsin, care au susținut că văd Ucraina ca pe un eventual învingător în confruntarea cu Rusia.

De-a lungul timpului, Musk a susținut furnizarea de ajutoare suplimentare către Ucraina, însă recent s-a opus unui proiect din Senat care viza acordarea unui ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari către această țară. Argumentul său a fost că aceste cheltuieli nu ar contribui la soluționarea conflictului și ar prelungi suferința și instabilitatea din regiune.

S-a aflat de unde cumpără Rusia terminale Starlink

Forțele ruse cumpără terminale de internet Starlink din „țările arabe” pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, au anunțat marți Serviciul de Informații Militare al Ucrainei (HUR), transmite Reuters.

Serviciul de Informații Militare al Ucrainei (HUR) a  făcut declarația pe aplicația de mesagerie Telegram, unde a postat și ceea ce a descris ca fiind un clip audio cu doi soldați ruși care discută despre planurile pentru o astfel de achiziție.

Reamintim că anterior, proprietarul SpaceX, Elon Musk, a negat acuzațiile conform cărora Starlink și-ar fi vândut terminalele de comunicații prin satelit către Rusia.

"Mai multe știri false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei. Acest lucru este absolut fals. Din câte știm, Starlink nu au fost vândute Rusiei direct sau prin intermediari", a scris Musk pe X (fostul Twitter).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel