Serviciile secrete ale SUA fac dezvăluiri năucitoare. Se știa că urmează un atac chimic în Siria?
Autoritățile americane pregătesc un atac în Siria pe baza dovezilor adunate de serviciile de informații. Secretarul american de stat, John Kerry, a expus, vineri, din nou, puterea serviciilor secrete americane, prezentând cifre și date adunate de agenți despre uzul de gaz sarin al lui Bashar al Assad. Se naște întrebarea: dacă serviciile au avut capacitate de a strânge dovezi copleșitoare despre uzul de gaz sarin, nu și-au putut folosit resursele și pentru a preveni un astfel de atac sau pentru a încerca să afle dacă se pregătește o asemenea crimă?
Agențiile de informații americane au avut indicii că regimul Assad urmează să lanseze un atac chimic cu trei zile înainte de 21 august, atunci când au murit 1429 de sirieni. Dezvăluirea apare chiar în raportul serviciilor secrete făcut public de Washington pentru a convinge opinia publică de irefutabilitatea dovezilor.
”Cu trei zile înaintea atacului, am colectat semnale provenite de la persoane și informații geospațiale despre activități ale regimului despre care credem că erau asociate cu pregătirea unui atac cu arme chimice”, se arată în raportul remis, vineri, de administrația Obama.
Pasajul în cauză poate fi citit în pagina 3, capitolul ”pregătiri (preparation), al raportului serviciilor secrete americane, publicat de site-ul DeCe News AICI.
John Kerry a recunoscut și el că SUA știa despre atac cu trei zile înainte, în timpul pledoariei sale de vineri seara, în care s-a înfățișat americanilor drept ”avocatul acuzării” în speța siriană, după cum l-a descris presa americană.
De ce SUA nu au făcut nimic pentru a împiedica ceea ce avea să devină o ”crimă de conștiință” sau măcar pentru a-i preveni pe rebelii care urmau să cadă în ambuscada letală?
Casa Albă nu vrut să precizeze presei dacă i-a avertizat în vreun fel pe rebeli despre ce îi aștepta la Damasc.
”Dacă știau, de ce nu au făcut nimic?” se întreabă Dlshad Othman, un activist sirian stabilit în SUA, expert în securitatea informațiilor. El a subliniat că niciun din contactele sale nu avea informații despre un viitor atac, deși existau temeri că se poate oricând întâmpla.
”Chiar în momentul atacului, am crezut că e ceva de domeniul obișnuitului, limitat și nu foarte puternic”, spune pentru Foreign Policy și Razan Zaitouneh, un activist al opoziției din Douma, unul dintre orașele lovite cu substanță chimică pe 21 august. ”E incredibil că nu au făcut nimic pentru a opri crima”, adaugă el.
Barack Obama cântărește zilele acestea decizia lansării unui atac în Siria, purtând consultări cu Congresul american și partenerii internaționali. Experții Națiunilor Unite și-au încheiat, vineri, mandatul de patru zile alocat cercetării zonelor în care s-ar fi produs atacul cu gaz sarin din 21 august.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News