Data publicării:

Cele mai importante companii de mercenari-Servicii militare de miliarde de dolari

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp
luptatori
luptatori

Încă de la grecii și romanii din Antichitate, de la Alexandru cel Mare, până la lorzii feudali și Papalitate, Napoleon și George Washington, istoria militară a înregistrat o meserie care s-a păstrat până în prezent.

Mercenari au jucat un rol important în majoritatea conflictelor militare. În acest sens, comandanții caută soldați profesioniști, care știu să se adapteze oricăror condiții de lupte, potrivit Business Insider. Adeseori pentru un preț destul de ridicat. Potrivit estimărilor, piața serviciilor militare private este evaluată în prezent la circa 100 de miliarde de dolari pe an.

Mercenarii sunt folosiți drept combatanți, pentru pregătire, consiliere, securitatea persoanelor, expertiză tehnică, strângerea de informații, transport, dar și alte activități. Începând cu anii '90, odată cu reducerea numărului de trupe, a crescut personalul contractorilor militari privați. În teatrele de război, raportul dintre trupele private și cele ale statelor a înregistrat o ascensiune dramatică: în 1991, raportul era de 1 la 50; în 1999, raportul era de 1 la 10, în timp ce în 2003, mercenarii companiilor private au ajuns să reprezinte cea mai mare forță după armata SUA, informează Business Magazin.

Companiile de mercenari din subordinea SUA, răspândite în toate lumea

În topul celor mai importante companii de mercenari se află G4S, al doilea mare angajator privat din lume. Cu 625.000 de angajați, G4S este prezent în peste 125 de țări și asigură protecția a circa o treime din convoaiele nemilitare din Irak.

Unity Resources este un grup cu peste 1.200 de angajați în toată lumea, din Orientul Mijlociu, până în Africa, America și Asia. Personalul Unity a fost prezent la schimburi de focuri din Irak. În afara Irakului, Unity a participat la asigurarea securității în timpul alegerilor parlamentare din Liban și a ajutat la evacuarea companiilor petroliere private din zonele de criză din Bahrein.

De la Irak, la trafic de droguri și petrol

Erinys este companie britanică cu cartiere generale în Dubai şi Emiratele Arabe Unite. Cea mai mare misiune din ultimii ani a necesitat 16.000 de oameni, pentru paza a 282 de locații în Irak, unde au protejat conducte petroliere cheie și alte active energetice. Tot de petrol și minereuri se ocupă și în prezent, în Republica Congo.

Asia Security Group este o importantă forță în Afganistan. Cu sediul la Kabul, armata privată a primit contracte de milioane de dolari de la armata SUA și se spune că a protejat convoaie de aprovizionare în sudul Afganistanului.

DynCorp, cu sediul în Virginia, este una dintre cele opt firme private de servicii militare alese de Statele Unite să rămână în Irak după retragerea trupelor americane. Cu un personal de peste 10.000 de oameni, trupele DynCorp au luat parte la misiuni împotriva traficului de droguri în Peru și au fost trimise să dezarmeze luptători în Somalia, Liberia şi sudul Sudanului. Această armată privată activează și în România.

Forța care costă miliarde de dolari

Triple Canopy are o armată de circa 1.800 de oameni în Orientul Mijlociu, majoritatea recrutați din Uganda şi Peru. Pe lângă trupele din Irak, alţi 3.000 de oameni în operaţiuni în alte zone ale lumii. Compania are în desfășurare contracte de 1,5 miliarde de dolari.

Aegis Defense Services furnizează trupe private pentru misiuni ONU și ale SUA, mai ales în Irak. Forţele companiei, estimate până la 5.000 de oameni sunt prezente şi în Afganistan şi Bahrein.

Fostă Blackwater, apoi Xe Services, Academi a pregătit, până în 2007, o armată de 20.000 de oameni, având 20 de avioane, un grup de vehicule blindate şi câini special antrenaţi pentru război. Aceste resurse au fost transferate în cea mai mare parte în Irak şi Afganistan în baza unor contracte cu SUA. Academi a asigurat protecţia sistemelor de apărare antirachetă ale Japoniei şi a luat parte la campanii împotriva traficanţilor de droguri în multe regiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel