Data publicării:

Biden și Meloni vor purta discuții legate de Ucraina și condițiile politice dificile din propriile țări

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Casa Albă, Washington DC / Foto: Pxhere
Casa Albă, Washington DC / Foto: Pxhere
Agenda liderilor urma să acopere, de asemenea, eforturile SUA, Egiptului și Qatarului de a media un armistițiu prelungit între Israel și Hamas.

Președintele SUA, Joe Biden, îl găzduiește premierul italian Giorgia Meloni vineri pentru discuții la Casa Albă, în timp ce liderul democrat american se străduiește să convingă republicanii din Camera Reprezentanților să voteze o legislație care să reînnoiască ajutorul pentru Ucraina și în condițiile în care ambii lideri se confruntă cu vânturi politice nefavorabile în țara lor.

Biden a încercat să asigure liderii europeni că SUA rămâne în spatele Ucrainei, chiar dacă nu a reușit să obțină aprobarea unui pachet suplimentar de ajutor extern, care include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în plus față de 35 de miliarde de dolari (32,3 miliarde de euro) pentru Israel și Taiwan. Legea a fost adoptată de Senat, dar speaker-ul republican Mike Johnson a refuzat să o supună la vot în Camera Reprezentanților.

"Este evident că are un impact demonstrabil nu doar asupra securității noastre naționale, ci și asupra securității aliaților și partenerilor din întreaga lume", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Olivia Dalton, notează Euronews.

Biden, împreună cu democrații de frunte și liderul republican din Senat, Mitch McConnell, l-au îndemnat ferm pe Johnson într-o întâlnire la Casa Albă să ia în considerare pachetul de ajutor extern, însă Johnson a răspuns afirmând că Congresul "trebuie să aibă grijă de nevoile Americii în primul rând".

Întâlnirea de vineri este a doua între Biden și Meloni în aproximativ șapte luni. Ambii lideri se confruntă cu războaie în Orientul Mijlociu și Europa și încearcă să-și consolideze poziția în fața publicului.

Biden a început să se pregătească pentru o revanșă aproape sigură în noiembrie împotriva fostului președinte Donald Trump, posibilul candidat al Partidului Republican. Încercarea lui Biden de a obține un al doilea mandat este complicată de îngrijorarea electoratului legată de vârsta sa, de 81 de ani, de frustrarea unor democrați față de gestionarea sa a conflictului dintre Israel și Hamas și de sentimente mixte în privința stării economiei americane.

Sondajele arată că Partidul Fratelli d'Italia al lui Meloni, de dreapta, care a câștigat alegerile din 2022, încă se bucură de cel mai mare sprijin din Italia, dar a înregistrat o scădere semnificativă în ultimul an. Blocul său a suferit un eșec săptămâna aceasta atunci când candidatul pe care l-a susținut a fost învins în alegerile regionale de pe insula mediteraneană Sardinia.

Popularitatea lui Meloni va fi supusă la noi teste cu alte patru alegeri regionale în 2024 și alegeri naționale pentru reprezentanții Italiei în Parlamentul European programate pentru luna iunie.

"Meloni și Biden par să se confrunte din motive diferite cu dificultăți, așa că această întâlnire poate arăta opiniei publice că există o relație solidă cu aliații considerați importanți", a declarat Gianluca Pastori, un analist la Institutul pentru Studii Politice Internaționale (ISPI) din Milano.

Meloni a călătorit la Kiev săptămâna trecută pentru a găzdui o întâlnire a liderilor Grupului celor Șapte cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, cu ocazia celei de-a doua aniversări a invaziei ruse. Liderii Belgiei, Canadei și ai Comisiei UE s-au alăturat lui Meloni în Kiev, iar Biden și alți lideri s-au alăturat prin videoconferință. Italia a preluat președinția Grupului celor Șapte pentru un an în ianuarie.

În timpul recentei sale vizite la Kiev, Meloni a reafirmat sprijinul Italiei pentru Ucraina și a semnat un acord de cooperare în domeniul securității pentru asistență militară și tehnică până la sfârșitul anului. Italia este, de asemenea, angajată să ajute Ucraina în reconstrucția monumentelor istorice.

În administrația Biden, a existat îngrijorare când Meloni a ajuns la putere ca șef al primului guvern de extremă dreaptă al Italiei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, cei doi au găsit un teren comun în privința sprijinirii Ucrainei, iar Biden a lăudat-o pe Meloni și Italia pentru eforturile lor în sprijinul Kievului când a vizitat Washingtonul în iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel