Serghei Lavrov: Ucraina, Moldova și alte țări ”curtate de UE” sunt sortite să fie ”figuranți în jocurile Occidentului”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Acordarea statutului de țări candidate la aderarea UE a Ucrainei și Moldovei este o ”mișcare geopolitică anti-rusă”.

Declarația aparține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și a fost publicată în editorialul Izvestia, potrivit Europa Today. Șefului diplomației consideră că Ucraina, Moldova și alte țări ”curtate de UE” sunt sortite să fie ”figuranți în jocurile Occidentului”.

În același timp, a menționat el, Statele Unite sunt adevărații directori ai acestor inițiative și ”ordonează complotul pe baza căruia este scris scenariul anti-rus în Europa”.

”Politica externă a Occidentului duce constant la căutarea din ce în ce mai multe teatre de război”, a acuzat cel mai credincios om al lui Vladimir Putin.

În ceea ce privește proiectul ”comunității politice europene” propus de președintele francez Emmanuel Macron, Lavrov a spus că nu va aduce ”beneficii economice”, dar vor exista ”cereri de solidaritate deplină cu UE în acțiunile sale anti-ruse” bazate pe principiul ”cine nu este cu noi este împotriva noastră”.

Citește și:

Kremlin: SUA și aliații lor „balansează periculos pe marginea” unui război deschis cu Rusia, „un conflict armat între puteri nucleare“

SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care va fi 'un conflict armat direct între puteri nucleare', a avertizat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.

'Provocând o agravare a crizei ucrainene şi declanşând o confruntare hibridă feroce cu Rusia, Washingtonul şi aliaţii săi balansează periculos pe marginea unei confruntări militare deschise cu ţara noastră, iar asta înseamnă un conflict militar direct între puteri nucleare', a afirmat Zaharova, făcând aluzie aparent la livrările de arme occidentale către Ucraina pentru a sprijini această ţară împotriva războiului declanşat de Rusia împotriva sa, notează DPA.

Într-un comentariu publicat pe site-ul oficial al MAE rus, Maria Zaharova subliniază că 'evident, un astfel de conflict prezintă riscul unei escaladări nucleare'.

'Cu toate acestea, partidul de guvernământ japonez preferă să nu observe o astfel de politică destabilizatoare a patronului său american', afirmă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a cărei declaraţie se vrea un răspuns la afirmaţiile premierului japonez în exerciţiu Fumio Kishida, potrivit căruia există un pericol real ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina. Citește mai mult AICI.

Vezi și: 

Lavrov a părăsit summitul G20: Rusia nu va alerga după SUA

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat vineri că el "nu va alerga" după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american Antony Blinken a refuzat să aibă o întrevedere cu el în marja reuniunii G20, informează AFP, Reuters şi dpa.

"Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere", a spus Serghei Lavrov în faţa unor jurnalişti în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din G20, scrie Agerpres.

Lavrov a respins vineri criticile "frenetice" ale Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, mustrând adversarii Rusiei pentru că au pierdut şansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale. "În timpul discuţiei, partenerii occidentali au evitat să urmeze mandatul G20, cel de a trata probleme ale economiei mondiale", a criticat Lavrov.

"Critici frenetice la adresa Federaţiei Ruse"
Totodată, Serghei Lavrov a declarat că Rusia este gata să negocieze cu Ucraina şi Turcia asupra livrărilor de cereale, dar nu este clar când ar putea avea loc astfel de negocieri.

Indonezia a îndemnat vineri ţările din G20 să ajute să se pună capăt războiului din Ucraina, în condiţiile în care miniştrii de externe ai grupului s-au reunit în cadrul unui summit ce i-a adus pe unii dintre cei mai înverşunaţi critici ai invaziei ruse în aceeaşi cameră cu şeful diplomaţiei ruse.

În aceste condiţii, Serghei Lavrov a decis să părăsească summitul G20 de la Bali mai devreme, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.  Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel