Data publicării:

Serbia vrea să facă o alianță energetică alături de Ungaria. Belgradul intenționează să cumpere participații la singura centrală nucleară a ungurilor

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Serbia dorește o alianță energetică mai profundă cu Ungaria, intenționează să construiască o conductă de petrol și să cumpere participații la singura centrală nucleară a Ungariei.

Serbia vrea să construiască o conductă de petrol de pe teritoriul său până la granița cu Ungaria și este interesată să cumpere o acțiune la singura centrală nucleară a Ungariei, Paks, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić la Belgrad.

Discursul televizat al lui Vučić către națiune a acoperit o gamă largă de probleme de actualitate, de la Kosovo la energie. El a spus că, în afară de acest an, următoarele două ierni vor fi extrem de grele pentru Serbia.

El a menționat că Serbia are o singură conductă de petrol către insula croată Krk, dar că „Croația s-a dovedit a fi un furnizor nesigur în ultimele zile”, potrivit președintelui. Serbia va avea, de asemenea, probleme în a primi petrol rusesc, deoarece țara nu va fi scutită de sancțiunile UE pentru petrol. Vučić a spus că Belgradul „a primit mesajul” că Rusia nu va putea, de asemenea, să furnizeze suficient gaz țării, ceea ce înseamnă că Serbia este forțată să-și diversifice aprovizionarea.

„Serbia va construi o conductă de petrol din orașul Novi Sad (Újvidék) din nordul Serbiei până la granița cu Ungaria pentru a se conecta la conductele de petrol maghiare”, a spus Vucic, adăugând că investiția ar putea costa aproximativ 100 de milioane de euro și ar putea dura între 18 și 24 de luni.

Președintele a spus că țara sa plănuiește să investească cel puțin 12 miliarde de euro în infrastructura energetică în următorii șase ani.

„Suntem, de asemenea, în discuții cu Ungaria pentru a consolida relațiile noastre, astfel încât Serbia să devină coproprietar al centralelor nucleare Paks I și Paks II”, a spus Vucic.

Premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin au semnat în 2014 un acord conform căruia compania de stat rusă Rosatom va extinde capacitatea actuală de 2.000 de megawați a centralei nucleare Paks, finalizată în 1987 de Uniunea Sovietică, cu două reactoare noi cu o capacitate combinată de 1.200 de megawați.

Deși detaliile financiare exacte ale tranzacției rămân secrete, extinderea este de așteptat să coste 12 miliarde de euro, cea mai mare parte fiind finanțată printr-un împrumut rusesc, potrivit RMX.

Ungaria semnează un nou acord cu Gazprom: Amânare pentru plata gazelor rusești, cât și o nouă rută de furnizare prin TurkStream

 

Ungaria a ajuns la acordul final cu Gazprom pentru amânarea plăților pentru gazul rusesc, a declarat miercuri ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, după discuțiile sale cu CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, la Moscova.

”Pentru a îmbunătăți condițiile financiare, directorul general al Gazprom Export va semna un acord de amânare a plății gazului rusesc, astfel încât condițiile noastre de plată să devină mai favorabile”, a spus ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a mai menționat că livrările de gaz rusesc către Ungaria vor fi redirecționate de pe ruta de vest către ruta de sud prin conducta de gaz TurkStream.

”Astăzi am convenit ca gazul rusesc care a fost inițial furnizat în Ungaria prin rutele nordice, să fie redirecționat prin ruta sudică, astfel încât în ​​viitorul apropiat Ungaria va primi gaz zilnic și putem fi siguri că nu vor exista restricții de utilizare de gaze naturale în Ungaria”, a spus ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel