Serbia nu are un plan B: Dacă albanezii încep astfel de activități, mă tem că va duce la dezastru
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
”Decizia sârbilor din Kosovo de a boicota instituțiile din acea țară este una istorică”, a spus președintele sârb, Aleksandar Vucic.

Reprezentanții sârbilor kosovari au boicotat instituțiile din Kosovo ”ori de câte ori Pristina nu și-a îndeplinit anumite obligații și a încălcat Acordul de la Bruxelles”, potrivit Nova News.

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că este ”sceptic” cu privire la retragerea din instituții, dar a recunoscut că mai devreme sau mai târziu ”ar fi trebuit să se întâmple”, după mai multe negocieri inutile cu autoritățile de la Pristina privind scandalul cu reînregistrarea plăcuțelor de înmatriculare.

Atacul plănuit al albanezilor

Vucic a spus că în timpul protestului sârbesc și al instalării de baricade în nordul Kosovo la sfârșitul lunii iunie a acestui an, ar fi putut avea loc ”o vărsare de sânge gravă fără precedent”.

”Albanezii plănuiau să invadeze nordul și sârbii s-ar fi opus. Totul era gata, monitorizam de la centrul nostru de urgență și primeam informații în timp real”, a explicat Vucic.

”L-am implorat pe comandantul maghiar al KFOR să intre în nord pentru a vorbi cu sârbii, pentru ca albanezii să nu intre”, a spus Vucic, adăugând că sârbii au îndepărtat apoi baricadele de pe străzi la cererea sa personală, pretinzând că negocierile cu autorităţile de la Pristina aveau să aibă loc la Bruxelles.

Negocierile au fost însă urmate de summit-ul din capitala Germaniei de săptămâna trecută: această întâlnire, potrivit președintelui sârb, în ​​loc să fie un moment de dialog, a devenit un motiv de confruntare.

”În acea zi la Berlin, pentru a ne umili complet, Kurti a declarat că nu este interesat de Asociația Municipiilor Sârbe și că nu va deveni niciodată realitate”, a spus Vucic, referindu-se la declarațiile premierului kosovar.

Asociația Municipalităților Sârbe din Kosovo de Nord este unul dintre principalele rezultate ale negocierilor mediate de UE dintre Belgrad și Pristina. Cu toate acestea, Asociația nu a fost niciodată înființată deoarece a fost considerată neconstituțională de autoritățile de la Pristina.

Președintele Serbiei a mai spus că situația din Kosovo se va calma ”dacă Statele Unite acționează într-un mod corect, astfel încât KFOR și EULEX (misiunile NATO și UE în Kosovo) să desfășoare activități de poliție în nord”. 

”Dacă albanezii încep astfel de activități, mă tem că va duce la dezastru”, a avertizat Vucic. Potrivit şefului statului, nu există un ”plan B” pentru Serbia şi sârbii din Kosovo, adăugând că le-a cerut judecătorilor şi procurorilor să nu părăsească imediat instituţiile din Kosovo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel