Serbia, contract cu Rusia pentru furnizare de gaze pe trei ani. ”Putin mi-a spus să îl sun”
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 29 mai 2022, 16:30
WhatsApp
foto klimkin pixabay/ Putin, contract cu Serbia pentru gazele naturale
foto klimkin pixabay/ Putin, contract cu Serbia pentru gazele naturale
Președintele Serbiei a făcut anunțul duminică.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat duminică că a convenit asupra unui nou contract de furnizare de gaze pe trei ani în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, conform Reuters.

"Nu pot vorbi acum despre preț, toate detaliile vor fi convenite cu Gazprom", a declarat Vucic reporterilor. Vucic a spus că Serbia a convenit cu Putin că prețul gazelor va fi legat de prețul petrolului, dar nu a dat detalii, conform Mediafax. 

Contractul de furnizare de gaze pe 10 ani al Serbiei cu Gazprom expiră la 31 mai.

”Putin mi-a spus să îl sun”

Vucic a mai spus că a discutat cu Putin despre extinderea spațiului de stocare a gazelor în țara sa.

"Putin mi-a spus să îl sun dacă simt că mai este ceva de discutat", a declarat Vucic, cel mai apropiat aliat al lui Putin în Europa.

Serbia, care urmărește să adere la Uniunea Europeană, a fost presată recent de țările occidentale să își alinieze politica externă cu blocul și să impună sancțiuni Rusiei.

În 2008, țara și-a pus sectoarele de gaz și petrol în mâinile companiilor rusești. Gazprom Neft și Gazprom dețin împreună o participație majoritară în singura companie petrolieră a țării, în timp ce Gazprom este acționarul majoritar al singurei instalații de depozitare a gazelor din țară.

Putin a închis robinetul pentru Finlanda

Aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost întreruptă sâmbătă, 21 mai, a anunţat compania energetică publică finlandeză Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble, informează France Presse.

”Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte”, a declarat compania într-un comunicat, adăugând că acum gazul va fi furnizat din alte surse prin gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

Anunț despre întreruperea livrărilor începând de sâmbătă

Grupul finlandez a declarat vineri, 20 mai, că a fost informat de către gigantul rus Gazprom cu privire la întreruperea livrărilor începând de sâmbătă, 21 mai.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de export de gaze să fie decontate în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea şi grupul a anunţat marţi că va cere arbitraj în justiţie.

Deşi gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de ţara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obţine gaz de la alţi furnizori şi că îşi va continua activităţile ”în mod normal”. Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunţând în special închirierea pe zece ani, împreună cu Estonia vecină, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

Polonia și Bulgaria, afectate

Furnizarea de gaze către câteva ţări care au refuzat să plătească în ruble pentru a nu sprijini economia rusă în timpul războiului din Ucraina, precum Polonia şi Bulgaria, a fost deja întreruptă de Gazprom.

Anunţul vine la câteva zile după suspendarea exporturilor ruseşti de electricitate către Finlanda, din cauza unor probleme de plată. Finlanda şi vecina ei Suedia au decis să se alăture NATO din cauza ofensivei ruse împotriva Ucrainei, considerând că Moscova este o ameninţare, în timp ce decenii, mai ales pe tot parcursul Războiului Rece, cele două ţări au ales nealinierea.

Finlanda, în special, are o graniţă cu Rusia de aproximativ 1.300 km. Moscova a avertizat deja Helsinki că o candidatură oficială de aderare la NATO ar fi 'o greşeală gravă cu consecinţe de amploare'. Rusia şi-a justificat în special atacul din Ucraina prin apropierea vecinului său vestic de NATO, considerând că aceasta reprezintă o ameninţare 'existenţială' la adresa securităţii sale, notează Agerpres.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?