Serbia ar trebui să adere la Uniunea Europeană înainte de Ucraina, susține premierul ungar Viktor Orbán
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursa foto Agerpres
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursa foto Agerpres
Află ce declarații a făcut premierul Viktor Orbán cu privire la aderarea Serbiei la UE.

UE ”va pierde” Serbia în favoarea Chinei dacă nu va permite aderarea acestei țări în curând și ar trebui să facă acest lucru înainte de a admite Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orbán într-un interviu amplu care va fi publicat în cursul acestei săptămâni.

”Trebuie să terminăm vechea sarcină de extindere înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu integrăm Serbia cât mai curând posibil, o vom pierde”, a declarat Orbán într-o conversație cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel pentru European Voices, o revistă publicată de Die Presse. El a mai spus că Ucraina ar trebui să fie o zonă tampon neutră între Occident și Rusia.

Serbia a solicitat aderarea la UE în 2009, dar candidatura a fost blocată pe fondul îngrijorărilor legate de regresul democratic și de legăturile strânse cu Rusia și China.

”Serbia are și alte opțiuni. Tocmai a fost încheiat un acord de liber schimb cu China”, a declarat Orbán, referindu-se la un acord semnat în octombrie anul trecut cu al doilea partener comercial al Serbiei după UE.

Perspectiva Kievului, respinsă de premierul ungar

Orbán a respins, de asemenea, perspectivele Kievului de a respinge invazia Rusiei și de a adera la UE, susținând că singura cale de supraviețuire a Ucrainei este ca țara să fie ”o zonă tampon între Rusia și Occident”.

”Dacă acest lucru nu funcționează, Ucraina va continua să piardă teritorii. Rusia va distruge Ucraina din nou și din nou și din nou. Rusia nu va accepta niciodată să aibă la granițele sale un membru al UE și NATO precum Ucraina, niciodată”, a spus Viktor Orbán, conform POLITICO.

Orbán a adăugat că Rusia nu ia în serios Europa pentru că blocul este prea slab din punct de vedere militar.

”Noi, europenii, nu suntem suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios. Acesta este un joc de putere. Acesta este un război”, a declarat Orbán.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel