Serbia acuză ”ameninţări şi presiuni” pentru a se alătura sancţiunilor împotriva Rusiei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa foto Agerpres
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa foto Agerpres
Jocuri de culise la nivel înalt? Președintele Serbiei acuză amenințări și presiuni pentru a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.  

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a denunţat luni că ţara sa este supusă unor ameninţări şi presiuni pentru a se alătura sancţiunilor pe care Occidentul le-a impus Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei şi a promis că va răbda atât cât va putea.

În timp ce putem răbda, fără a ne pune în pericol interesele naţionale şi statale cele mai vitale, vom susţine politica hotărâtă de concluziile Consiliului de Securitate Naţională al Serbiei, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic, potrivit Agerpres.

Printre concluziile la care el a făcut referire se numără aceea că aplicarea unor sancţiuni împotriva Rusiei contravine intereselor Serbiei.

Mai mult, preşedintele sârb crede că inclusiv în cazul în care Serbia şi-ar schimba politica la acest capitol, în următoarele cinci zile vor veni noi presiuni şi solicitări, şi anume ca Serbia să renunţe la Kosovo.

Lor nu le convine să existe o ţară care nu se conformează şi care doreşte să aibă propria opinie, a mai spus preşedintele sârb, a cărui ţară aspiră să adere la UE.

În raportul său din 12 octombrie despre progresele ţărilor candidate, Comisia Europeană a criticat angajamentul redus al Serbiei faţă de politica externă a blocului comunitar.

Citește și:

Serbia vrea să facă o alianță energetică alături de Ungaria. Belgradul intenționează să cumpere participații la singura centrală nucleară a ungurilor

Serbia vrea să construiască o conductă de petrol de pe teritoriul său până la granița cu Ungaria și este interesată să cumpere o acțiune la singura centrală nucleară a Ungariei, Paks, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić la Belgrad.

Discursul televizat al lui Vučić către națiune a acoperit o gamă largă de probleme de actualitate, de la Kosovo la energie. El a spus că, în afară de acest an, următoarele două ierni vor fi extrem de grele pentru Serbia.

El a menționat că Serbia are o singură conductă de petrol către insula croată Krk, dar că „Croația s-a dovedit a fi un furnizor nesigur în ultimele zile”, potrivit președintelui. Serbia va avea, de asemenea, probleme în a primi petrol rusesc, deoarece țara nu va fi scutită de sancțiunile UE pentru petrol. Vučić a spus că Belgradul „a primit mesajul” că Rusia nu va putea, de asemenea, să furnizeze suficient gaz țării, ceea ce înseamnă că Serbia este forțată să-și diversifice aprovizionarea.

„Serbia va construi o conductă de petrol din orașul Novi Sad (Újvidék) din nordul Serbiei până la granița cu Ungaria pentru a se conecta la conductele de petrol maghiare”, a spus Vucic, adăugând că investiția ar putea costa aproximativ 100 de milioane de euro și ar putea dura între 18 și 24 de luni.

Președintele a spus că țara sa plănuiește să investească cel puțin 12 miliarde de euro în infrastructura energetică în următorii șase ani.

„Suntem, de asemenea, în discuții cu Ungaria pentru a consolida relațiile noastre, astfel încât Serbia să devină coproprietar al centralelor nucleare Paks I și Paks II”, a spus Vucic.

Premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin au semnat în 2014 un acord conform căruia compania de stat rusă Rosatom va extinde capacitatea actuală de 2.000 de megawați a centralei nucleare Paks, finalizată în 1987 de Uniunea Sovietică, cu două reactoare noi cu o capacitate combinată de 1.200 de megawați.

Deși detaliile financiare exacte ale tranzacției rămân secrete, extinderea este de așteptat să coste 12 miliarde de euro, cea mai mare parte fiind finanțată printr-un împrumut rusesc, potrivit RMX.

Ungaria semnează un nou acord cu Gazprom: Amânare pentru plata gazelor rusești, cât și o nouă rută de furnizare prin TurkStream

Ungaria a ajuns la acordul final cu Gazprom pentru amânarea plăților pentru gazul rusesc, a declarat miercuri ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, după discuțiile sale cu CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, la Moscova.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel