Şerban Nicolae, despre ordonanţele pe Justiţie: Ar putea fi susţinute de Guvern în plen
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Şerban Nicolae, consideră că ordonanţele pe legile Justiţiei cu modificările admise marţi în comisie ar putea fi susţinute de Guvern în plen 'printr-un acord politic'.

'Eu cred că, printr-un acord politic, acestea pot intra şi în şedinţa de plen de mâine. Sunt legi organice, Senatul este Cameră decizională. Din punctul meu de vedere, ar putea să fie şi promulgate în această săptămână', a declarat Nicolae după şedinţa Comisiei juridice. El a adăugat că parlamentarii PSD susţin adoptarea acestor ordonanţe cu amendamentele admise în comisie.

'Noi sigur vom vota aşa cum am votat şi la comisie. Parlamentarii PSD susţin adoptarea ordonanţelor, amendamentele au fost formulate de Robert Cazanciuc şi de mine, nu cred că ar fi vreo problemă (...) Sigur-sigur Guvernul a încercat un joc politic sau a încercat ceva, dar nu e foarte clar ce, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei ne solicită amânarea dezbaterilor în Comisia juridică, iar premierul spune că Parlamentul tergiversează discutarea şi adoptarea unor soluţii legislative la aceste ordonanţe', a afirmat Nicolae.

"Prim-ministrul şi vicepremierul nu au ieşit din logica declaraţiilor de campanie electorală"

Potrivit senatorului social-democrat, premierul Ludovic Orban era într-o perioadă de 'euforie politică şi nu şi-a dat seama' că nu Parlamentul tergiversează dezbaterea acestor actor normative. 'Eu cred că, din păcate, prim-ministrul şi vicepremierul domnului Orban nu au ieşit din logica declaraţiilor de campanie electorală. Probabil nu ştiau că Ministerul Justiţiei, condus de un coleg, ne-a solicitat în două rânduri amânarea dezbaterii pe aceste ordonanţe de urgenţă, pe raţiuni care ţin de organizarea internă şi de punctele lor de vedere, mai ales că la un moment dat se punea problema corelării unor termene cu cele a căror prorogare se propunea prin ordonanţele de urgenţă', a susţinut Şerban Nicolae.

Luni, vicepremierul Raluca Turcan declara că Guvernul va sesiza, marţi, Parlamentul cu privire la angajarea răspunderii pentru trei proiecte de lege: cele referitoare la legile justiţiei, la abrogarea Ordonanţei de urgenţă 51/2019 şi la legea plafoanelor bugetare. Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, prorogarea termenului referitor la intrarea în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022, menţinându-se astfel pentru următorii doi ani vechimea minimă de 25 de ani.

De asemenea, senatorii jurişti au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei. Dezbaterea celorlalte două ordonanţe privind legile Justiţiei, care vizează, printre altele, modificări legate de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii (OUG 7/2019 şi OUG 12/2019), au fost amânate pentru luna februarie, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 va intra în dezbaterea plenului Senatului, for decizional în acest caz, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel