Separatiștii din Donbas anunță evacuarea în Rusia a civililor
Liderii separatiști susținuți de Moscova din estul Ucrainei au anunțat că vor evacua civilii în Rusia, pe măsură ce temerile privind o escaladare majoră a luptei cresc.
Anunțul de vineri al șefilor autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR) și Republicii Populare Donețk (DPR) a venit după ce rebelii și guvernul Ucrainei au avut un alt schimb de acuzații de bombardamente și au existat încălcări ale încetării focului în regiunea Donbas.
De cealaltă parte, puterile occidentale au continuat să-și exprime îngrijorarea cu privire la masarea de către Rusia a peste 100.000 de militari în jurul granițelor Ucrainei.
Statele Unite și aliații săi au avertizat că Rusia ar putea încerca să fabrice un „pretext” pentru un atac asupra vecinului său prin provocarea deliberată a conflictului din Donbas, scrie AlJazeera.
Charles Stratford de la Al Jazeera, raportând din satul Novoselovka, din estul Ucrainei, spune că anunțurile de evacuare ale separatiștilor sunt „o evoluție foarte îngrijorătoare”.
„Desigur, nu putem confirma în niciun caz că acest lucru înseamnă neapărat că va exista o escaladare din partea separatiștilor susținuți de ruși”, a spus el.
„Ei spun de zile întregi că ei cred că partea ucraineană ar putea plănui o astfel de mișcare, dar ucrainenii au negat cu fermitate acest lucru”, a mai spus Stratford.
Liderul din Lugansk a anunțat evacuarea
Șeful LPR, una dintre cele două regiuni controlate de separatiști din estul Ucrainei, a anunțat evacuarea civililor.
„Pentru a preveni victimele civile, fac apel la rezidenții republicii... să plece în Federația Rusă cât mai curând posibil”, a spus Leonid Pasechnik într-un comunicat.
Mișcarea lui Pasechnik a venit după ce Denis Pushilin, șeful RPD, a anunțat o evacuare a celeilalte regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei.
Putin: Rusia va insista în negocierile cu SUA pentru revenirea la arhitectura de securitate din 1997
Rusia este pregătită să continue negocierile cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate în Europa, a spus preşedintele Vladimir Putin, insistând însă pentru oprirea extinderii NATO şi pentru revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997.
Vladimir Putin a declarat că a abordat cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, în cursul întâlnirii de la Kremlin, problema negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO pe tema garanţiilor de securitate.
„Am discutat despre situaţia legată de propunerile adresate de Rusia Occidentului, principalele solicitări fiind oprirea extinderii NATO, refuzul de a instala sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la capabilităţile militare NATO şi la infrastructura militară din Europa din anul 1997, când a fost semnat Tratatul Rusia-NATO", a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti, notează Mediafax.
Vladimir Putin i-a prezentat lui Aleksandr Lukaşenko stadiul negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO, argumentând că problema garanţiilor de securitate este de interes inclusiv pentru Belarus. „Rusia este pregătită să urmeze direcţia negocierilor, cu condiţia ca toate problemele să fie analizate integral, fără a fi separate principalele propuneri ale noastre. Obţinerea garanţiilor reprezintă o prioritate absolută pentru Rusia", a subliniat liderul de la Kremlin (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News