Data publicării:

Senatul va adopta o declaraţie care să conteste decizia de blocare a aderării României la Spaţiul Schengen

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
senat
senat

Alegeri prezidentiale 2024

Senatorii au aprobat, în şedinţa de plen de miercuri, completarea ordinii de zi prin introducerea unei declaraţii a Senatului care să conteste deciziile luate în parlamentele naţionale ale unor state ale Uniunii Europene privind blocarea aderării României la Spaţiul Schengen.

Propunerea a fost formulată de vicepreşedintele Senatului Cristian Diaconescu (UNPR) şi a primit 76 de voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi o „abţinere“, transmite Agerpres.

Anumite formule de exprimare din textul declaraţiei Senatului, citit în plen de Cristian Diaconescu, au fost contestate de parlamentarii Opoziţiei, astfel că textul a fost modificat şi completat.

Textul iniţial, propus de senatorul Cristian Diaconeascu este următorul:

„Parlamentul României ia act cu îngrijorare şi dezaprobă categoric deciziile luate în parlamentele naţionale ale unor state partenere din UE privind blocarea ţării noastre privind aderarea ţării noastre la Acordul Schengen. Atragem atenţia forurilor comunitare şi ţărilor membre ale Uniunii Europene în legătură cu faptul că cetăţenii români sunt cetăţeni europeni, cu drepturi depline în spaţiul comunitar, drepturi care rezultă din Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, ratificat de fiecare dintre statele membre ale UE.

Încălcarea cetăţenilor români în spaţiul comunitar reprezintă, în principal, o gravă atingere a adusă principiilor fundamentale care stau la baza construcţiei Europene şi un act fără precedent. Aşa cum rezultă din actele constitutive europene, precum şi din Tratatul de aderare, România a îndeplinit integral cele trei criterii de la Copenhaga, respectiv politic, economic şi aquis comunitar, ca de altfel şi pachetul de obligaţii Schengen, preluat în cadrul juridic general al Uniunii Europene.

România a dovedit vocaţie europeană constantă şi consecventă, în acest fel devenind membră cu drepturi depline a UE la 1 ianuarie 2007. Considerăm că exprimarea solidarităţii şi unităţii europene vor trebui să prevaleze în continuare în faţa exceselor de politicianism intern exprimate prin gesturi de natură să accentueze tendinţele populisme, xenofobe şi eurosceptice. Parlamentul României constată ca fiind îndeplinite toate obligaţiile tehnice cuprinse în criteriile de aderare, aspect confirmat, de altfel, şi de Parlamentul European (...) şi solicită statelor membre luarea unei decizii juste în realizare a procesului de aderare a procesului României de aderare la Spaţiul Schengen“.

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a susţinut că termenul „dezaprobă“ nu este oportun, propunând ca acesta să fie înlocuit cu formula „consideră nefondate“. De asemenea, Meleşcanu a propus ca la finalul textului declaraţiei să fie adăugată o frază prin care Senatul să solicite Executivului continuarea eforturilor pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Senatorii au convenit ca textul declaraţiei să fie votat după ora 12.00, după ce liderii grupurilor parlamentare vor stabili, după negocieri, forma finală.

Citește și:

Olanda se opune aderării României la Schengen. Îşi va folosi dreptul de veto

MAI: Guvernul olandez ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la Schengen

Baconschi: Decizia Olandei, dovadă că regulile UE sunt ignorate din calcule politice interne

Toate transporturile de flori din Olanda către România, oprite din cauza suspiciunilor că ar fi contaminate

Finlanda se alătură Olandei și va vota împotriva aderării României la spaţiul Schengen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel