Senatul Poloniei declară Rusia ca fiind 'regim terorist'
Senatul Poloniei (camera superioară a parlamentului) a aprobat miercuri o rezoluţie ce declară Federaţia Rusă drept 'regim terorist' şi lansează un apel către comunitatea internaţională să investigheze presupusele crime de război comise de forţele ruse în Ucraina, relatează EFE.
În acest text, susţinut de toţi senatorii, se afirmă că 'invadatorii ruşi' sunt nişte 'bandiţi' care 'îi terorizează pe ucraineni bombardând obiective civile: grădiniţe pentru copii, şcoli, teatre şi cartiere rezidenţiale', acuzându-i totodată de 'torturarea şi uciderea prizonierilor de război' în teritoriile ocupate. În plus, declaraţia se adresează 'tuturor ţărilor lumii libere' care 'au crezut că niciodată nu vor fi ameninţate de genocid', în care se subliniază că preşedintele rus 'Vladimir Putin şi aparatul lui de teroare au readus în actualitate practicile crude ale regimurilor stalinist şi nazist'.
'Senatul Republicii Polonia condamnă cu fermitate agresiunea rusă şi lansează un apel către toate ţările care pledează pentru pace, democraţie şi drepturile omului să recunoască guvernul Federaţiei Ruse ca fiind un regim terorist', se subliniază în document.
Restricție pentru cetățenii ruși care vor să intre pe teritoriul Poloniei
Din septembrie, Varşovia a restricţionat intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor ruşi 'din motive de securitate naţională' şi din considerente 'ţinând de aspectul moral al războiului', excepţie de la regulă făcând 'cazurile umanitare, dizidenţii ruşi, jurnaliştii, şoferii de camion, refugiaţii, precum şi rezidenţii din ţările UE şi cei care îşi vizitează membrii familiei în Europa şi călătorii aflaţi în tranzit către şi dinspre exclava rusă Kaliningrad'.
Mai mulţi membri ai guvernului polonez şi ai partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) s-au declarat recent în favoarea construirii unui zid la frontieră de-a lungul graniţei poloneze cu regiunea Kaliningrad. Viceministrul polonez de interne, Bartosz Grodecki, a declarat la 15 septembrie că 'frontiera cu Rusia trebuie securizată', întrucât este 'un vecin instabil' care 'comite acte de terorism împotriva vecinilor săi', notează EFE.
Citește și - Peste 70.000 de civili ar fi părăsit regiunea Herson 'într-o săptămână', afirmă autorităţile proruse
'Peste 70.000' de civili şi-au părăsit locuinţele 'într-o săptămână' în regiunea Herson (sudul Ucrainei), după ce autorităţile de ocupaţie proruse au demarat evacuarea lor la 19 octombrie, potrivit AFP, care îl citează pe liderul prorus al regiunii instalat de Moscova.
'Sunt sigur că peste 70.000 de persoane au plecat într-o săptămână după ce a fost organizată traversarea' de pe malul drept al fluviului Nipru pe cel stâng, mai departe de linia frontului, a declarat Vladimir Saldo, şeful administraţiei de ocupaţie rusă, în direct la postul de televiziune Krîm24.
Autorităţile de ocupaţie din regiunea Herson au anunţat la 19 octombrie începerea evacuărilor de civili din zona în faţa avansării trupelor ucrainene. De la începutul lunii septembrie, armata ucraineană a avansat în mod progresiv în această regiune anexată de Moscova la sfârşitul aceleiaşi luni dar pe care Rusia nu o controlează în totalitate.
Câştigurile teritoriale realizate de militarii ucraineni au determinat astfel autorităţile proruse să ceară populaţiei civile să-şi părăsească locuinţele şi să traverseze fluviul Nipru pe malul stâng, mai departe de linia frontului.
Vladimir Saldo a anunţat miercuri 'interdicţie de intrare în zona malului drept al regiunii pe o durată de şapte zile' având în vedere 'situaţia tensionată pe linia de contact'. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News