Senatul a respins modificarea Codului Penal. Amenda sau închisoarea pentru tulburarea ordiniii publice au picat la vot
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Senatul României - Facebook
Senatul României - Facebook
Senatorii au respins, cu 56 de voturi pentru, 32 împotrivă şi 32 de abţineri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal, astfel încât cei care tulbură ordinea şi liniştea publică să fie amendaţi sau trimişi la închisoare. 

Plenul Senatului a respins marţi, cu 56 de voturi "pentru", 32 "împotrivă" şi patru abţineri, proiectul de modificare a Codului penal care prevede pedeapsa cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Proiectul face parte din categoria legilor organice şi ar fi trebuit să întrunească minimum 69 de voturi favorabile pentru a fi adoptat.

Propunerea legislativă are ca obiect modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice. Principalele fapte care au fost sesizate cu modificarea limitelor pedepselor speciale sunt: ultraj, ultraj judiciar, tulburare ordinii şi liniştii publice şi hărţuirea, scrie Agerpres.

Liberalii erau pentru, dar proiectul a picat la vot

Liderul grupului parlamentar liberal, Daniel Fenechiu, a solicitat lista de vot, în condiţiile în care preciza, înainte de exprimarea acestuia, că PNL se pronunţă în favoarea proiectului legislativ. "A fost finalizat foarte bine (...), un proiect care astăzi nu mai ridică nicio problemă, dar care rezolvă o serie de probleme în acele tipuri de infracţiuni în care ne propunem să descurajăm fenomenul infracţional", a menţionat el, adăugând că a avut loc un "dialog fructuos" între iniţiatorii parlamentari şi societatea civilă.

"Am dori ca secretarul general să ne dea numele celor care au votat", a transmis Fenechiu.

Conform expunerii de motive, iniţiatorii au avut în vedere că modul actual de reglementare nu asigură protecţia deplină a nevoii actuale de siguranţă a cetăţeanului în ceea ce priveşte drepturile sale fundamentale.

"Prin prezenta propunere legislativă se urmăreşte instituirea unui regim sancţionatoriu mai aspru pentru infracţiunea prevăzută la art. 198 din Codul penal, repoziţionând-o în ierarhia faptelor cu violenţă, comise de cele mai multe ori în public. Se sancţionează, suplimentar, starea de pericol pe care agresorul o creează, prin dotarea sa cu arme sau obiecte periculoase. Legislaţia actuală sancţionează mai dur anumite fapte, când sunt comise de o persoană înarmată, indiferent dacă aceste arme sunt sau nu folosite", se arată în document.

Potrivit raportului favorabil adoptat la Comisia juridică şi respins în plen, o situaţie aparte o reprezintă cea a minorilor, categorie de persoane ce necesită o protecţie specială, care se asigură inclusiv printr-o poziţie legislativă mai fermă cu privire la faptele antisociale săvârşite faţă de aceştia.

Prin amendamentele admise la articolele care vizează obstrucţionarea Justiţiei şi ultrajul judiciar se acordă o protecţie sporită executorului judecătoresc alături de ceilalţi profesionişti având în vedere caracterul de interes public al activităţii acestuia. De asemenea, se asigură o mai bună proporţionalitate a pedepselor prin raportare la gravitatea faptelor, se mai explică în expunerea de motive.

Proiectul va fi dezbătut în Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel