Data actualizării:
Data publicării:

Donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Senatul a adoptat proiectul Guvernului

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Senatul a adoptat donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi.

Citește și - Proiectul de lege privind donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost adoptat de Guvern

În calitate de primă cameră sesizată, Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului cu privire la donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. Astfel, au fost înregistrate 101 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Proiectul ajunge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz



Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, şi-a exprimat speranţa ca proiectul să treacă şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, până la finalul acestei săptămâni. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie, scrie Agerpres.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi

Amintim faptul că Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului în regim de urgenţă, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, luni dimineață.

"Executivul a aprobat şi va trimite la Parlament, în regim de urgenţă, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donaţie către terţi.

După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea da hotărârea ce va face operativ actul de donaţie

După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale", a spus Mihai Constantin, luni dimineață, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Citește și - Ministrul de Externe al Ucrainei a cerut României sistemul Patriot promis

Amintim faptul că pe data de 29 august 2024, Ministrul de Externe al Ucrainei solicita României sistemul Patriot promis. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut un apel, la data respectivă, către partenerii internațional, printre care se numără ș România, să nu întârzie și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot care au fost promise.

”S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Dmytro Kuleba jurnaliștilor înainte de o întâlnire ministerială a UE la Bruxelles.

În luna iunie, SUA, România și Olanda au spus faptul că vor livra câte un sistem suplimentar fiecare, însă până acum nu s-a făcut niciun anunț oficial privind sosirea lor. ”Unii se plâng de birocrație... alții susțin că există momente interne delicate în politica lor” a spus Kuleba. ”Noi plătim pentru aceste întârzieri cu pagube și pierderi de vieți omenești”, a mai zis Kuleba la vremea respectivă. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel