Senatul a adoptat ordonanța pentru TVA de 9% la pachetele turistice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Senatul a adoptat, miercuri, o ordonanță a Guvernului prin care sunt clasificate structurile de primire turistică astfel încât să se aplice TVA de 9% și la cazare și serviciile accesorii acesteia, atunci când sunt oferite sub forma unui pachet turistic.

În expunerea de motive a actului normativ, Guvernul arată că, potrivit Codului fiscal, cota redusă de TVA de 9% se aplică pentru "cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping".

Astfel, Guvernul propune modificarea OG nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România deoarece "aceasta nu prevede tipurile de cazare astfel încât cota redusă de TVA de 9% să se poată aplica la acestea".

"În lipsa unei modificări imediate a cadrului instituțional, statul român va pierde un număr considerabil de turiști deoarece în actualul cadru normativ nu sunt stabilite tipurile de cazare, acest fapt generând operatorilor economici din industria turistică grave probleme în funcționare și în relația cu clienții", precizează inițiatorul modificării legislative.

Vezi și: Ministru: Anunț „extraordinar de important” privind banii românilor

Guvernul atrage atenția, totodată, și asupra faptului că promovarea turismului românesc reprezintă o prioritate națională.

"Ținând cont de faptul că începe perioada de achiziție a pachetelor turistice de tip 'early booking' și că operatorii economici din turism își elaborează politicile de marketing pentru anul 2015, (...) se impune completarea OG nr. 58/1998", mai arată inițiatorul.

Prin votul Senatului a fost completată ordonanța 58/1998 cu un nou articol, 2 prim, potrivit căruia cazarea în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică poate fi: cazare fără mic dejun, cazare cu mic dejun, cazare cu demipensiune, cazare cu pensiune completă și cazare cu 'all inclusive'.

Senatul a adoptat proiectul legislativ, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 97 de voturi pentru și două abțineri, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel