Senatorul liberal Vlad Pufu explică de ce a trebuit Klaus Iohannis să asiste la ceremonia africană Hakuna matata
Senatorul liberal Vlad Pufu comentează ceremonia africană la care a asistat Klaus Iohannis.
În cursul zilei de ieri, mai multe canale media au publicat un videoclip cu un grup de africani care dansează și țin în brațe portretele lui Klaus Iohannis și al Primei Doamne a României. În final, aceștia se aruncă în apă cu tablourile, dar nu înainte de a striga „Hakuna matata”.
„Hakuna matata” este o expresie în limba Swahili, limba tradițională africană, fiind și una dintre cele mai vorbite limbi de pe continent. Expresia face referire la o „urare de de bine”, însemnând, în traducere brută, „fii fericit, fără griji”.
De asemenea, senatorul liberal Vlad Pufu a discutat la Prima News despre ceremonia la care a asistat președintele României, despre care mulți internauți au crezut că este o filmare generată de inteligența artificială.
”Trebuie să înţelegem cum funcţionează diplomaţia. Acolo este vorba despre nişte tradiţii, care probabil au fost negociate în cadrul protocolului. Eu vă invit să vedeţi deplasarea in Kenya, care este ţara natală a fostului preşedinte Obama. Uitaţi-vă, când Obama a fost în Kenya, să vedeţi acolo protocolul! O să vedeţi aceleaşi dansuri, pentru că astea sunt tradiţiile africane. Şi noi trebuie să le respectăm. E ca şi cum mâine vine un preşedinte extra-european în România, îl primim cu pâine şi sare şi el zice: ”Nu gustăm din pâinea dumneavoastră, nu ne place”. Despre asta este vorba. Sunt nişte reguli de protocol pe care trebuie să le respecţi. E o formă de respect să nu respingi anumite tradiţii pe care le are statul respectiv”, a declarat senatorul Vlad Pufu.
Senatorul atrage atenția asupra protocoalelor diplomatice care sunt clar stabilite în astfel de situații, fiind în cele din urmă de aceeași părere cu șeful statului când vine vorba despre relațiile dintre România și statele africane.
Vezi și: Klaus Iohannis, vizită la un centru de copii cu deficiențe mintale / foto
”Vă aduc aminte, când a fost Ion Iliescu în Senegal au fost aceleaşi obiceiuri, dansuri, sau în Filipine, cred că mai există filmele, îl mai ţineţi minte cu ghirlandele acelea de orhidee? Îl îmbrăcaseră în orhidee. Acesta a fost protocolul. Acestea sunt tradiţiile. La fel şi acum. Noi trebuie să deschidem din nou nişte punţi de dialog cu Africa. Este o observaţie, nu neaparăt că apăr pe cineva, dar sunt obiectiv”, a mai spus senatorul PNL Vlad Mircea Pufu.
Potrivit anunțului oficial, această călătorie, prima abordare politică și diplomatică la acest nivel din ultimii 30 de ani, își propune să revigoreze relațiile României cu continentul african, atât direct, cât și în cadrul efortului comun la nivel european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News