Data publicării:

Senator, despre aniversarea președintelui. ”Pentru prima oară, lăutarii au lipsit”

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Senatorul Marius Marinescu amintește de felul în care își sărbătorea primul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, ziua de naștere, car ar fi fost astăzi. 

Alegeri parlamentare 2024

”Astăzi, 26 ianuarie 2017, este o zi de lucru obișnuită. Câțiva nostalgici merg la Cimitirul Ghencea, la mormântul la Nicolae Ceușescu, pentru a-l comemora.

În urmă cu 28 de ani, România sărbătorea cea de-a 71-a aniversare a "tovarășului". Televiziunea Română și Radiodifuziunea Română transmiteau mesajul sărbătoritului către popor, însoțit de spectacole omagiale, muzică populară, patriotică, dansuri folclorice, elogii și omagii. În Sala Palatului din București și în Casele de Cultură din țară aveau loc manifestări dedicate marelui eveniment.

Ultima aniversare a lui Ceaușescu a fost marcată și prin inaugurarea Palatului Cotroceni, a cărui construire a început după cutremurul din 1977. Edificiul urma să fie reședința președintului după modelul Casei Albe și al Palatului Elysée. În felul acesta, președintele Ceaușescu intenționa să dea o mai mare greutate funcției prezidențiale. Păcat că președinții României post-decembriste nu au înțeles menirea acestui palat-simbol.

(w670)

Întorcându-mă la aniversarea "tovarășului" din 26 ianuarie 1989, remarc faptul că, pentru prima oară, lăutarii au lipsit. Motivul? Solemnitatea inaugurării Palatului Cotroceni.

Ca de obicei, invitații au fost cei mai înalți demnitari ai vremii, membrii Comitetului Politic Executiv (CPEx).

Visul lui Ceaușescu era ca, la următoarea sa aniversare, pe 26 ianuare 1990 să inaugureze și Casa Republicii (Casa Poporului).

Cu o zi înainte de data aniversării lui Nicolae Ceaușescu, înalții demnitari transmiteau felicitări și coșuri cu flori la reședința din B-dul Primăverii, nr. 50. Din străinătate, de la șefii de stat prieteni și de la secretarii generali ai partidelor comuniste, soseau felicitări la Comitetul Central al PCR. Factori decidenți ai instituțiilor de stat din țară, șefii activului de partid, dar și oameni obișnuiți transmiteau felicitări și cadouri tot la Comitetul Central. Cele mai semnificative daruri erau apoi expuse la Muzeul Național al României.

La o zi de la aniversare, presa consemna personalitățile din țară și din străinătate, dar și reprezentanți ai tuturor categoriilor sociale și etniilor de la noi care îl felicitaseră.

Dacă ar fi trăit și astăzi, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 99 de ani, fiind născut în anul 1918”, a declarat pentru DC News senatorul Marius Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel