Senatoarea Nicoleta Pauliuc propune două zile libere pentru controale medicale preventive
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a lansat marți un proiect de lege în dezbatere publică, care prevede acordarea a două zile libere pe an pentru angajați, scutire de frecvență pentru elevi și studenți, și permisie pentru militari, la cererea acestora, pentru efectuarea de controale medicale preventive. 

„Dovada efectuării screening-ului se va face cu o adeverință eliberată de medicul de familie în termen de 10 zile lucrătoare de la data examenului medical. Nerespectarea de către angajatori, unitățile de învățământ preuniversitar/superior și unitățile militare se sancționează cu amendă între 500 și 2.500 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor vor fi realizate de inspectorii de muncă”, stipulează proiectul prezentat la Senat în cadrul conferinței „Diagnostic: Supraviețuitor”, prilejuită de a treia aniversare a Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer.

Pauliuc a subliniat importanța prevenției pentru o sănătate mai bună și un sistem de sănătate mai eficient. „Știți câți români ajung la controale preventive? Din cei puțini care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20% au auzit de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening. Pe de altă parte, aproape 80% dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar au făcut-o. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu ține cont de vârstă, profesie sau accesul la medic. Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. Așa că, astăzi, propunem acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli. Este o inițiativă simplă, dar cu un impact imens. Prin această lege, oferim tuturor cetățenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără teama că nu pot pleca de la serviciu”, a explicat senatoarea PNL.

Nicoleta Pauliuc a adăugat că legea va aduce nu doar beneficii individuale, ci și economice. „Costurile tratamentelor pentru bolile avansate sunt uriașe și pun o presiune imensă pe sistemul nostru de sănătate. Prin încurajarea screening-ului regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri, economisind resurse valoroase care pot fi redirecționate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate”, a punctat ea.

Conferința „Diagnostic: Supraviețuitor” este organizată de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, sub egida Administrației Prezidențiale a României - Departamentul Sănătate Publică, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, desfășurate sub Înaltul Patronaj al Senatului României și cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel