Senatoarea Pauliuc anunţă un proiect privind medicina personalizată: Bolnavii nu vor mai fi simple cifre statistice
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Senatoarea Pauliuc anunţă un proiect privind medicina personalizată - Bolnavii nu vor mai fi simple cifre statistice
Senatoarea Pauliuc anunţă un proiect privind medicina personalizată - Bolnavii nu vor mai fi simple cifre statistice
Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat, miercuri, o iniţiativă legislativă care prevede introducerea medicii personalizate, subliniind că fiecare pacient trebuie pus în centrul sistemului de sănătate românesc în aşa fel încât fiecare tratament să fie 'special croit' pentru nevoile acestuia.

"Trebuie să facem toate eforturile ca societate pentru a-i ajuta pe toţi cei care sunt încercaţi de boală. Acestea sunt principiile care au stat la baza proiectului privind medicina personalizată. Acest proiect de lege, pe care l-am realizat în parteneriat cu colegii mei deputaţi şi senatori Nelu Tătaru, Patriciu Achimaş Cadariu, Laszlo Attila, s-a născut din dorinţa de a pune fiecare pacient în centrul sistemului de sănătate românesc, de a schimba cu totul felul în care ne raportăm la medicină, de a face în acest fel încât fiecare anamneză, fiecare tratament, fiecare tip de medicamentaţie să fie special croit pentru nevoile fiecărui pacient. Bolnavii nu vor mai fi simple cifre statistice, nu li se vor mai aplica acelaşi scheme de tratament generice şi nu se va mai folosi aceeaşi abordare generalistă", a afirmat Pauliuc, la o dezbatere organizată pe tema proiectului.

Ea a menţionat că fiecare caz are particularităţile sale, iar 'detaliile fac toate diferenţa'. "Dacă avem ocazia să prevenim rănirea şi durerea mai multor familii, dacă avem ocazia să ajutăm oamenii să trăiască o viaţă mai lungă, mai fericită, mai sănătoasă, dacă avem şansa să ne asigurăm că o persoană tânără, care a fost lovită de o boală înainte ca viaţa sa să fi început, să poată merge cu adevărat, dacă avem şansa să ne asigurăm că sunt bine şi sunt vindecate şi apoi sunt capabile să contribuie direct la binele societăţii noastre, atunci trebuie să profităm de aceasta", a spus Pauliuc. Senatoarea liberală a arătat că medicina personalizată oferă una dintre cele mai mari oportunităţi pentru noi descoperiri medicale şi pentru tratamente făcute pe măsura nevoilor pacienţilor.

Paşi concreţi în direcţia medicinei personalizate 

"Medicii au recunoscut întotdeauna că fiecare pacient este unic, iar pacienţii au încercat întotdeauna să-şi adapteze tratamentele cât mai mult posibil la indivizi. O transfuzie de sânge se face doar cu anumită grupă de sânge - atunci a fost o descoperire importantă, proto medicină personalizată dacă doriţi. Dar ce ar fi dacă asocierea unui tratament pentru cancer cu codul nostru genetic ar fi la fel de uşoară, la fel de standardizată? Ce am spune dacă, pentru a afla doza potrivită de medicament pentru un pacient, ar fi la fel de simplu ca a lua temperatura, pentru că, de fapt, aceasta este promisiunea medicinei de precizie: oferirea tratamentelor potrivite, la momentul potrivit, de fiecare dată persoanei potrivite şi pentru un număr mic, dar în creştere de pacienţi acel viitor este deja aici', a menţionat ea.

Potrivit Nicoletei Pauliuc, prin Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului s-au făcut paşi concreţi în direcţia medicinei personalizate. Ea a precizat că se înfiinţează o celulă de analiză unde este analizat fiecare caz în parte şi se introduc pe lista procedurilor decontate anumite analize moleculare şi genice şi diverse forme de screening care nu s-au realizat în România. 'Eu cred că aceste testări urmate de tratamente personalizate reprezintă o şansă la viaţă, că statul român trebuie să facă tot posibilul pentru a-şi proteja şi salva cetăţenii. De aceea, am speranţa că vom o aloca bani pentru dotarea principalelor spitale din România cu aparate de testare modernă, moleculară şi genică. Poate chiar să facem la Bucureşti un hub regional", a adăugat Pauliuc.

"Discutăm de o legislaţie suport care oferă oamenilor dreptul la medicină personalizată"

Ea a subliniat că este nevoie de o lege care să ofere fiecărui român şansa la un tratament personalizat în funcţie de problemele specifice pe care le are. 'Discutăm de o legislaţie suport care oferă oamenilor dreptul la medicină personalizată. Ea trebuie apoi completată prin norme de către Ministerul Sănătăţii şi prin subprograme specifice, la fel cum necesită o bugetare corespunzătoare în funcţie de necesităţi. Şi, aici, cred că este nodul gordian pe care va trebui să-l dezlegăm în viitor. Nu inventăm noi roata, ci doar mergem în aceeaşi direcţie în care se îndreaptă sistemele sanitare din lumea civilizată', a completat Pauliuc.

La dezbatere au participat parlamentari, consilierul prezidenţial Diana Păun, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, Marius Geantă, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer, Cezar Irimia, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, mediului academic şi ai organizaţiilor neguvernamentale implicate, medici de renume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel