Senat, veste proastă pentru aleşii locali condamnaţi definitiv
Senatul a modificat luni Statutul aleşilor locali prin adoptarea unei propuneri legislative care prevede încetarea de drept a calităţii de consilier local, judeţean, respectiv de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean în cazul condamnării 'prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare'.
În prezent, legislaţia prevede încetarea calităţii de ales local în toate situaţiile în care s-a pronunţat o condamnare privativă de libertate.
Prin iniţiativa legislativă se propune atât modificarea articolului 9, alin. 2, litera f) din Legea 393/2004, cât şi a articolului 15, alin. 3, litera e) care, în reglementarea actuală, stipulează că încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, calitatea de consilier local sau de consilier judeţean, respectiv calitatea de primar şi preşedinte al consiliului judeţean 'în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate'. Iniţiatorii au propus şi completarea articolului 15, alin. 2, cu litera e prim, care vizează încetarea calităţii de primar şi în cazul condamnării, 'prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-290 din Codul penal'. Propunerea legislativă iniţiată de un grup de 16 deputaţi din întreg spectrul politic a fost respinsă de primul for legislativ sesizat în acest caz - Camera Deputaţilor.
[citeste si]
Legea are un caracter organic, iar Senatul, care a fost Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă în forma iniţiatorilor, nefiind de acord cu raportul cu amendamente propus plenului de comisiile juridică şi de administraţie. În favoarea propunerii legislative formulate în forma iniţiatorilor s-au pronunţat 85 de senatori, cinci s-au abţinut şi patru au votat împotrivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News