Revizuirea Constituţiei. Când va fi referendumul
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Propunerea care stabileşte procedura referendumului în cazul revizuirii Constituţiei, armonizată de senatori cu decizia CCR.

Plenul Senatul a armonizat luni cu decizia CCR propunerea legislativă prin care se stabileşte că referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern.

După adoptarea iniţială în Parlament, în septembrie, a propunerii legislative iniţiate de un grup de senatori PSD, actul normativ a fost atacat la CCR de parlamentari PNL şi USR. Curtea a admis pe 3 octombrie obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la sintagma 'în termen de două zile' în care actul normativ adoptat de fiecare Cameră se trimite Curţii Constituţionale.

Senatul, în acord cu raportul comun al Comisiilor de constituţionalitate şi juridică, a înlocuit această sintagmă 'în termen de două zile' cu termenul 'de îndată'.

De asemenea, Senatul a eliminat articolul care prevedea că, 'dacă CCR constată că propunerea legislativă de revizuire nu depăşeşte limitele revizuirii, proiectul se publică în aceeaşi zi cu apariţia deciziei CCR în Monitorul Oficial'.

Potrivit proiectului de act normativ, cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă din bugetul de stat. Camera Deputaţilor va reanaliza după decizia CCR, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 6 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel