SEMPRE și TREI PARALE în Sufrageria Regală
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Ziua Internațională a Francofoniei se sărbătorește în fiecare an în data de 20 martie.

Muzeul Național de Artă a României (MNAR) și Asociația Antiqva vă invită duminică, 20 martie 2022, ora 19:00, la un concert de muzică barocă franceză și muzică veche românească în interpretarea Ansamblului SEMPRE și a formației Trei parale, în Sufrageria Regală.

”Avem ocazia să remarcăm un specific anume, care ține de condițiile istorice și culturale proprii teritoriilor în care această muzică a fost creată. Tocmai acest specific ne va face să savurăm mai profund, prin contrast, particularitățile repertoriului propus” apreciază Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

”Asamblul SEMPRE propune un recital instrumental despre încântata lume a „caracterelor”. Această zonă repertorială a fost construită de compozitorii Barocului muzical francez, influențați fiind de lucrarea ”Les Caractères” a lui Jean de la Bruyère (1645 – 1696). Protagoniștii serii vor readuce în lumină o parte din „suita de portrete” și dansurile pline de eleganță, create, acum sute de ani, de J. B. Lully, François Francoeur, Jean-Philippe Rameau, J.B.A. Antoine Forqueray și Marin Marais. Interpretează: Mircea Ionescu (vioară barocă), István Csata (viola da gamba), Raluca Enea (clavecin).

Recitalul Bazar 

În oglindă, formația TREI PARALE propune recitalul Bazar - unul dintre cele mai cunoscute recitaluri ale sale, care este practic o încercare de a reconstitui muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu a doua parte a secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea. Muzica acestui program se regăsește pe coloana sonoră a două filme, Aferim! (Regia: Radu Jude, 2015) și Chira Chirilina (regia Dan Pița, 2014) și a fost publicată pe două CD-uri foarte bine primite în lumea culturală românească.

Interpretează: Florin Iordan (cobză, fluier, cimpoi, conducerea muzicală), Daniel-Mircea Pop (voce, fluier, dairea), Mihai Balabaș (vioară), Beatrice Iordan (cobză).

Concertul face parte din programul „Dincolo de cuvinte – Au-delà des mots” organizat de Muzeul Național de Artă al României și partenerii, în perioada 18 februarie – 20 martie 2022 pentru marcarea Zilei Internaționale a Francofoniei și include conferințe, dezbateri, ghidaje specifice. 

Detalii suplimentare AICI  

Biletele se pot achiziționa prin rețeaua entertix.ro” arată u comunicat MNAR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel