Data publicării:
Semnele date de Putin. Dîncu: Este vorba despre o strategie a unei mari puteri
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre posibilitatea ca România să fie atacată de Rusia.
"Rusia se apropie din ce în ce mai agresiv de de frontierele României şi retorica oficială de la Moscova este că trebuie atacate şi alte state membre NATO", a spus Radu Tudor, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.
"Eu am studiat de la început cu mare atenţie ce spune opinia publică din Rusia şi m-am uitat la sondaje de-a lungul timpului, m-am uitat la ce spun comentatorii. La început, 90 % dintre acești oameni spuneau că nu este vorba de război, că Rusia este pacifistă, că este vorba doar de o problemă cu etnicii din zona respectivă şi că Rusia, de fapt, vrea pace eternă. Aceiaşi oameni, acum, din nou, sunt angrenați şi şi-au schimbat total discursul. Este exact "discursul de escortă", cum se spune în teoria comunicării, pentru Putin. Nu putem lua acest semn decât ca un semn al faptului că războiul psihologic continuă.
Putin nu merge pe un fel de revendicări non-culminative - adică începi cu una puternică şi apoi în negocieri laşi tot mai mult. La Putin merge invers. La început, merge puţin - aşa a făcut şi în celelalte situații - şi după aceea escaladează şi merge tot mai sus. Aţi văzut că a ajuns la ameninţarea nucleară, ceea este şi prea repede, şi e şi neserios. Nu este credibil acest lucru, în acest moment. Este o încercare de a speria ţările din zonă, pe cele care au anunţat că dau ajutor pentru Ucraina. Încearcă să taie ajutoarele şi canalele de sprijin", a spus Vasile Dîncu, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.
"Ne-a dat semnele acestea"
"Nu este nicio informaţie legată de vreo intenţie de a încerca un conflict cu NATO. După părerea mea, este improbabil. Nu cred, aşa cum se vede şi acum. Noi poate îl privim pe Putin ca fiind singur, unul care îşi face strategia şi nu ascultă de nimeni. Ne-a dat semnele acestea, probabil că şi strategic, atunci când i-a speriat pe generalii din zona lui în Consiliul de Securitate. Însă este vorba despre o strategie a unei mari puteri şi acolo mai sunt şi alţi oameni. Nu cred că este o "strategie a nebunului" care se joacă. Este o strategie pe care acum o recunoaştem ca fiind urmărită pas cu pas şi, după ce n-a reuşit scenariul lovirii şi capitulării rapide a Ucrainei, a trecut la un alt scenariu", a mai spus ministrul Apărării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News