Data publicării:
Semnături "în alb" pentru Simion și Gavrilă? Imaginile care ridică semne de întrebare

Partidul AUR și partidul POT se laudă cu o mobilizare masivă a susținătorilor pentru strângerea semnăturilor necesare înscrierii în cursa prezidențială. Totuși, în spațiul public au apărut clipuri video care ridică suspiciuni cu privire la autenticitatea elementelor cuprinse în liste.
"Uită-te aici, grupa mare, se semnează non-stop. Liste peste liste" se aude în clipul video postat pe TikTok, filmat în Piața Operei din Timișoara.
Totuși, în același clip video se poate vedea cum datele personale sunt transcrise de pe telefon.
Purtătorul de cuvânt al AUR, Dan Tănasă, a reacționat la acuzațiile aduse formațiunii politice, catalogându-le drept o tentativă de discreditare orchestrată de „sistem”. „Asistăm la o nouă încercare disperată a sistemului de a discredita mișcarea suveranistă și de a reduce la tăcere opoziția reală din România! Acuzațiile apărute în presă cu privire la presupuse fraude în procesul de strângere a semnăturilor pentru candidaturile lui George Simion și Anamaria Gavrilă sunt o manipulare ordinară, menită să creeze confuzie și să pună la îndoială o mobilizare fără precedent a românilor. Este evident că sistemul tremură! Realitatea este că românii vin în număr mare să semneze pentru George Simion și Anamaria Gavrilă. Toate sediile AUR din țară sunt pline de oameni! În județul Argeș, într-o singură oră, peste 400 de persoane au venit să își exprime sprijinul”, a declarat acesta.
Întrebată despre autenticitatea semnăturilor colectate, Anamaria Gavrilă a refuzat să comenteze imaginile surprinse. „Cred că ar trebui să întrebați cum a strâns Ponta semnăturile”, a răspuns aceasta. La insistențele jurnalistei, Gavrilă a reacționat vizibil iritată: „Este un punct până la care puteți să veniți”.
Videoclipul complet poate fi văzut aici:
https://www.tiktok.com/@sorinasular03/video/7480981908612992278?_r=1&_t=ZN-8ueL7xiwb70
Cine poate verifica măsluirea semnăturilor?
"Singura modalitate de verificare a semnăturilor la BEC va fi una relativ formală, în sensul că pur și simplu se vor uita doar dacă sunt cuprinse toate elementele și dacă nu există elemente vizibile din care rezultă că semnătura olografă are elemente de identitate. Astea sunt singurele modalități în care cei de la BEC pot elimina din calculul pe care îl vor face la final un anume număr de semnături", a declarat la Antena 3 CNN avocatul Toni Neacșu.
"În măsura în care au suspiciuni cu privire la existența unor falsuri în aceste liste de semnături pot să sesizeze parchetul. Dacă vor rămâne un număr minim valabile, să spunem, de 200.000 de semnături, vor merge mai departe în etapa de validare. Responsabilitatea juridică pentru aceste semnături, pentru existența lor și corectitudinea lor nu revine candidatului, ci persoanelor care le strâng”, a mai spus acesta.
De altfel, prin Hotărârea nr. 4 din 22 septembrie 2019 referitoare la contestația privind respingerea înregistrării candidaturii domnului Viorel Cataramă la alegerile pentru Președintele României din anul 2019, CCR a stabilit că:
"Pretinsele similitudini între semnături, chiar dacă ar avea un caracter evident (...) nu înlătură obligația de verificare a celorlalte date consemnate în listele de susținători, stabilite de legiuitor pentru certitudine cu privire la identitatea persoanelor care figurează pe aceste liste. Ținând seama de termenele scurte aplicabile în procedura electorală, această verificare se putea face eventual prin sondaj, într-o primă etapă, pentru a fundamenta luarea, în continuare, a altor măsuri legale.
Curtea mai constată că din motivarea deciziei Biroului Electoral Central nu rezultă că s-ar fi formulat vreo sesizare penală în legătură cu suspiciunea care a determinat înlăturarea unui număr semnificativ de semnături, cu consecința respingerii candidaturii. Or, câtă vreme legiuitorul a stabilit cerința semnăturii ca element al listelor de susținători sub incidența dispozițiilor din Codul penal pentru infracțiunea de fals în declarații, răsturnarea prezumției de veridicitate a acestor semnături se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News