Urmărește emisiunea live
Semnătura electronică, la vot în Parlament. Senatorul Marius Humelnicu, explicaţii pentru DCNews. La ce foloseşte şi cum se obţine
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Senatorul PSD Marius Humelnicu a explicat pentru DC NEWS la ce va fi utilă semnătura electronică, dar şi cine va avea acces la cărţile electronice de identitate. 

"Pe semnătura electronică am făcut raport cu Comisia de Muncă, ea va merge la plen şi o vom vota. Cartea electronică de identitate nu a intrat încă, dar va intra în cel mai scurt timp. Pe semnătura electronică am avut deja dezbaterea, raportul e semnat, şi săptămâna viitoare va fi la plen", a declarat acesta. 

La ce va fi utilă semnătura electronică 

"Ne va ajuta pentru a uşura tot ce înseamnă telemuncă. Nu scoatem semnătura olografă, nu e eliminată. Vom avea semnătură electronică cu marcă temporală calificată, semnătură avansată şi semnătură calificată. Sunt cele trei moduri prin care pot fi semnate contractele de muncă, atât la prelungire, cât şi pentru încheierea contractelor de muncă. 

Au fost companii care ne-au spus că folosesc deja semnătura electronică calificată şi verifică şi angajatul prin intermediul camerei web. Asta la contracte. La concedii, se foloseşte semnătura simplă. Foarte important este că am scos sigiliul electronic, care avea un rol de ştampilă. E un pas important pentru debirocratizare. 

Semnătura va fi disponibilă atât angajatului, cât şi angajatorului. Nu va putea semna unul olograf şi unul electronic. Ori ambii olograf, ori electronic", a mai declarat Marius Humelnicu, în exclusivitate pentru DC NEWS.  

"În doi trei ani, doar semnătură calificată"

"Scopul este ca în doi trei ani să folosim doar semnătura calificată, care înseamnă că avem şi marcă temporală calificată. Ceea ce îmi spune data la care am semnat şi toate lucrurile acestea, făcut printr-un operator de certificare. Companiile pot să îşi ia o semnătură electronică prin Adobe şi pot emite şi pentru angajat o astfel de semnătură, cu date de identitate, după care pot semna împreună. 

La semnătura calificată, care se face printr-un operator, cu siguranţă vor trebui să plătească. 

Vestea bună este că, spre deosebire de acum când avem nevoie de un dispozitiv pe care trebuie să îl mutăm de la un calculator la altul pentru a putea semna electronic, în viitor totul va fi în cloud şi va putea fi accesat de oriunde, de câte ori avem nevoie. Când piaţa se va lărgi în aşa fel încât foarte mulţi vor folosi această semnătură, şi asta se va întâmpla repede pentru că ne îndreptăm spre asta, costurile se vor modifica", a mai punctat senatorul. 

Cartea de identitate electronică, disponibilă oricui 

Pentru că am vrut să ştim cine va beneficia de cartea de identitate electronică, l-am întrebat pe senatorul Marius Humelnicu dacă eliberarea acesteia va depinde de perioada de valabilitate a actualei cărţi de identitate. 

"Cu siguranţă va fi opţional, oamenii nu vor putea fi forţaţi să îşi schimbe cartea de identitate. Dar cartea de identitate putem spune că sunt integrate mai multe informaţii. Cei care vor să o schimbe, o vor putea face oricând, indiferent de perioada de valabilitate a cărţii actuale. Nu e asta o problemă. Vor fi, poate, oameni care nu vor să plătească taxele pentru ea, şi vor spune că o vor schimba când le va expira cea actuală", a concluzionat senatorul social-democrat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel