Data actualizării:
Data publicării:

Semnalul dat de Eduard Hellvig, odată cu demisia de la conducerea SRI. Radu Tudor: Mingea este la Klaus Iohannis

Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Eduard Hellvig și-a dat demisia de la conducerea SRI. Anunțul a fost făcut public, într-o declarație de presă de astăzi, 3 iulie, de la ora 12:00. 

Jurnalistul Radu Tudor a remarcat, după ultima declarație a lui Eduard Hellvig din calitatea de director al SRI, că ”el a vorbit mereu despre fantoma securismului care încă bântuie societatea românească: este vorba despre practica poliției politice, a șantajului, a folosirii unor informații în favoarea sau în defavoarea unor oameni. Acest gen de mecanisme nu sunt specifice unei democrații. SRI a făcut un pas curajos”. 

În continuare, jurnalistul a mai spus că directorul SRI a mai tras un semnal: ”A spus că dacă alte instituții nu procedează la fel, nu vom reuși să scăpăm de această fantomă a securismului. Există încă un pericol în societatea românească ca informațiile, documentele, să nu aibă un traseu firesc, normal într-o democrație și să fie speculate și folosite. Cu asta nu s-a împăcat nicio secundă Eduard Hellvig și de aceea a predat milioane de documente către CNSAS și sper ca acest efort să continue, pentru că acum mingea este la Klaus Iohannis. Klaus Iohannis este cel care a insistat când a devenit președintele României. Prima oară i-a făcut oferta lui Eduard Hellvig să devină consilier prezidențial. Era europarlamentar și a ezitat să accepte această poziție. Klaus Iohannis a revenit, a insistat și l-a dorit foarte mult pe Hellvig lângă el și i-a propus funcția de director al SRI. De atunci, din 2015, dacă ne aducem aminte care era atmosfera în societatea românească și până astăzi lucrurile au revenit la o normalitate democratică europeană și mai puțin la o atmosferă extrem de apăsătoare și nespecifică unei țări libere care încă domnea atunci în 2014 - 2015”.  

Ce a spus directorul SRI 

”Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pașii, care, în acești ani, a însemnat o separare de moștenirea vechii securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație pentru noii angajați, predarea completă a arhivelor către CNSAS, într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru, am mai vorbit de riscul securismului și nu-l voi mai repeta. 

Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte dacă mereu revenim în trecut pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații. Nu putem cere generațiilor viitor să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat” a spus Eduard Hellvig, în ultimul discurs de director al SRI. Vezi aici discursul complet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel