Semnale cosmice nemaiauzite, detectate de astronomi. La fiecare 18 minute, timp de 30-60 secunde
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Astronomii au detectat semnale cosmice nemaiauzite până acum chiar în apropierea planetei noastre. 

Deşi ”apropiere”, în acest caz, este un termen abstract. Sciencealert.com transmite că pe planeta noastră ajung unde radio nemaiauzite până acum, iar sursa lor este la 4000 de ani lumină distanţă. La fiecare 18 minute şi 18 secunde, timp de 30 până la 60 de secunde, semnalul pulsează luminos, fiind unul dintre cele mai luminoase obiecte pe cerul unde radio de frecvenţă joasă. Astronomii spun că semnalul nu corespunde niciunui obiect cunoscut. 

"Acest obiect, denumit GLEAM-X J162759.5-523504.3, a apărut şi dispărut de mai multe ori în timpul observaţiilor făcute de noi. Nu ne aşteptam la asta. A fost cumva înfricoşător, ca astronom, să văd aşa ceva, pentru că nu există nimic cunoscut pe cer care emite astfel de semnale. Şi este extrem de aproape de noi, la doar 4000 de ani lumină. Din punct de vedere galactic, e în curtea noastră", a declarat Natasha Hurley-Walker, astronom la Centrul Internaţional pentru Cercetare Radio-Astronomică din Australia. 

Ce ar putea fi 

Cercetătorii sunt de părere că semnalul ar putea fi emis de unul din două lucruri, ambele stele moarte. Fie este vorba de o stea neutronică ultra-magnetică, numită magnetar, fie despre o pitică albă, deşi asta este mai puţin probabil. Dacă ar fi vorba de prima stea numită, atunci ar fi prima dată când omenirea detectează un magnetar cu perioade de pulsaţii de lungă durată. 

Astronomii spun, însă, că nu au văzut niciodată ceva de genul GLEAM-X J162759.5-523504.3. Prima dată a fost observată în datele adunate de antenele Murchison Widefield, din Australia, care formează un telescop de unde radio de frecvenţă joasă. Între ianuarie şi martie 2018, astronomii au detectat 71 de pulsaţii provenind din acelaşi loc. 

Pe baza datelor, ei au concluzionat că obiectul care emite pulsaţiile, orice ar fi, este mai mic decât Soarele nostru, dar şi că emisiile acestuia sunt polarizate, ceea ce înseamnă că obiectul are un câmp magnetic extrem de puternic. 

"Nimeni nu se aştepta să detectăm aşa ceva. Cumva, obiectul transformă energia magnetică în unde radio cu o eficienţă mult mai mare decât orice am văzut noi până acum. Vom şti dacă acesta a fost un eveniment rar şi unic sau dacă am descoperit o nouă categorie de obiecte stelare după ce vom face mai multe analize şi vom mai detecta semnalul", a mai declarat Hurley-Walker. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel