Semnal de alarmă privind concursul pentru directori în învățământ
Reprezentanții mai multor unități de învățământ atrag atenția că "este contraproductiv şi nu serveşte promovarea reală pe principiul meritocraţiei" a organiza concursul național pentru directori de şcoli şi licee la o lună după începerea unui an şcolar. Aceștia precizează, între altele, într-o scrisoare deschisă, că în prezent nu există o metodologie oficială şi nici o bibliografie pentru concurs.
Scrisoare deschisă este adresată președintelui Klaus Johannis, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Comisiei de învăţământ, senatorul Ecaterina Andronescu, premierului Dacian Cioloş şi ministrului Educaţiei și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru.
"Concursul național pentru directori în învațământ trebuie organizat fără niciun dubiu. Ca orice concurs național serios (titularizare, definitivat, bacalaureat, etc.), trebuie reglementat cu un an înainte. În acest moment, nu există o metodologie oficiala, o bibliografie pentru concurs. A organiza în octombrie această acţiune complexă (resurse umane, logistică, finanţare, pregătire individuală) pentru mii de candidaţi, la o lună după începerea unui an şcolar nu tocmai simplu de demarat, este contraproductiv şi nu serveşte promovarea reală pe principiul meritocraţiei. Vă rog să analizaţi cu înţelepciune acest punct de vedere", susțin semnatarii scrisorii deschise.
Citește și: Radu Tudor: PNL sfidează milioane de români, dacă face acest gest
Aceștia argumentează, precizând că "variantele metodologiei de concurs ce au fost în dezbatere publică şi care conturau un act normativ echilibrat, echitabil, în interesul învăţământului, au fost retrase de pe site-ul ministerului. Varianta finală a proiectului metodologiei nu este oficial publică, deşi este deja contestată de sindicatele din învăţământul preuniversitar, de presă şi de marea majoritate a directorilor în cauză.
Mai mult, în scrisoare se menționează și ce observații au semnatarii față de anumite articole din proiectul metodologiei.
Citește și: Revoluție în școli. Elevii cer concursuri pentru directori
"În concluzie, prefiguratul concurs este organizat vădit la un termen de campanie, fără o pregătire prealabilă profesionistă şi nu serveşte dezideratul limpezirii problematicii din domeniu sau promovării şi menţinerii valorilor consacrate. Învăţământul are nevoie de o nouă filosofie, modernă, adaptată condiţiilor naţionale ale prezentului, de o strategie activă, realistă, de cadrul normativ inteligent şi creativ, de o resursă umană de valoare şi motivată, de esenţializare şi, nu în ultimul rând, de principii solide respectate, pe fondul eficienţei şi atractivităţii. Toate circumstanţele de până acum ale organizării acestui concurs, nu par să conducă spre această aşteptată modernizare", conchid semnatarii scrisorii deschise, directori directori de unităţi de învăţământ din Bucureşti, Cluj-Napoca, Buzău, Craiova şi Râmnicu Vâlcea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News