Semnal de alarmă, lansat de Ursula von der Leyen: Este momentul ca Europa să se trezească pe planul apărării și securității
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce mesaj a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Europa trebuie ”să se trezească” şi să-şi dezvolte capacitatea industrială în sectorul militar, în faţa ameninţărilor venite dinspre ţări autoritare precum Rusia sau Iran. Ursula a vorbit la Bruxelles în timpul unei conferinţe la care un participant i-a perturbat discursul şi a acuzat-o că are pe mâini ”sângele copiilor palestinieni”, informează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

”Este momentul ca Europa să se trezească pe planul apărării şi securităţii. Întrucât mizele sunt imense (...) Ameninţarea războiului probabil că nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Trebuie să fim pregătiţi pentru aceasta”, a indicat Ursula von der Leyen la conferinţa pe teme de securitate şi apărare în faţa a numeroşi reprezentanţi din sectorul militar-industrial şi experţi în domeniu.

Foto: Agerpres

Drept argument, președintele Comisiei Europene a invocat şi atacul cu drone şi rachete asupra Israelului la care Iranul a recurs ca răspuns după atacul aerian asupra consulatului de la Damasc. Conform Ursulei, atacul iranian este ”cea mai recentă declaraţie de intenţie a noii coaliţii a regimurilor autoritare”, în rândul cărora a inclus Iranul şi Rusia.

În acest context, a continuat Ursula von der Leyen, ”trebuie să începem să lucrăm asupra viitorului arhitecturii noastre de securitate, cu rapiditatea şi voinţa politică necesare”.

Strategie pentru apărare

Comisia Europeană a propus o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanţare de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial, reprezentanţii companiilor din acest sector considerând-o insuficientă, la fel şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

”Este suficient? Nu. Avem nevoie de mai mult ? Da”, a spus acesta din urmă, care a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, recunoscând totuşi că iniţiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Foto: Agerpres

Ursula von der Leyen a fost întreruptă chiar la începutul discursului de un participant care a acuzat-o că ”sprijină genocidul din Fâşia Gaza”. ”Sângele copiilor palestinieni este pe mâinile tale”, a strigat către ea acel participant, care a fost evacuat imediat din sală.

Preşedintele Comisiei Europene s-a remarcat prin susţinerea clară faţă de Israel în ofensiva pe care acesta a lansat-o în Fâşia Gaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel