Data actualizării:
Data publicării:

Semnal de alarmă într-un domeniu strategic: S-a ajuns la fundul sacului!

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Industria farmaceutică lansează un semnal de alarmă :”s-a ajuns la fundul sacului!”.  Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, arată că încadrarea în bugetul redus al Sănătății se face pe seama pacienților și a industriei. Pacienții sunt lăsați fără tratament, iar companiile farmaceutice sunt obligate să suporte 15-16 la sută din costul terapiei, prin taxa clawback, în plus față de celelalte taxe  pe care le achită orice firmă din România. Pacienții nu primesc tratament pentru că nu există programe de depistare precoce a bolilor și ei nu știu că suferă de o afecțiune, în faza în care tratamentul ar putea să vindece boala. Dacă s-ar derula programe de screening, diferența dintre finanțare și necesarul de medicamente ar crește de la 16 la 40 la sută. În aceste condiții, companiile de medicamente nu ar putea suporta taxele și s-ar retrage din România.

Alegeri prezidentiale 2024

"Să nu uităm că programele de screening sunt, din păcate, în continuare, doar un vis frumos pentru foarte multe arii terapeutice. Iar dacă ele ar funcționa la parametri normali, ne gândim cu groază cum vor fi tratați pacienții care vor fi diagnosticați, fiindcă alocările bugetare pentru medicamente stagnează de mai bine de patru ani de zile. Bugetul actual pentru cheltuielile cu medicamentele a fost stabilit în 2012 la nivelul consumului din trimestrul patru al anului 2011. Este deja o perioadă lungă de timp de când acest bugetul  nu a mai fost majorat. Pe de altă parte, sunt și foarte mulți pacienți noi care au fost identificați și incluși în programele de tratament si de aceea avem un deficit al bugetului pentru medicamente, care la ora actuală reprezintă în jurul a 15-16%. Aceasta este valoarea taxei clawback pe care o plătim, față de anul trecut când această taxă ajunsese să fie aproximativ 25%. Ne gândim cu groază că în cazul în care programele acestea vor începe să funcționeze și bugetul nu va crește, noi vom fi obligați să acoperim în continuare acest deficit care poate ajunge și la 40%, ceea ce este nesustenabil economic", a declarat în interviul acordat pentru DC News, Dan Zaharescu.

Companii importante pot părăsi piața românească

Directorul executiv al ARPIM avertizează că "s-a cam ajuns la fundul sacului" și există riscul ca importante companii să părăsească piața românească, cei afectații fiind pacienții, care rămân fără acces la terapie.

"Riscul ca importante companii să plece există în orice moment, pentru că în clipa în care o activitate economică nu mai poate fi susținută - am atins un anumit prag de rentabilitate - va trebui să-mi închid porțile și să plec. Să nu uităm, au fost companii farmaceutice care au procedat astfel, din păcate, și pacienții au avut de suferit, iar lucrurile se pot repeta oricând. De aceea este extrem de important ca la nivelul autorităților să se înțeleagă foarte bine faptul că industria farmaceutică nu este un inamic. Noi încercăm să fim niște parteneri stabili în tot acest proces și am dovedit acest lucru, în special în acea perioadă de criză economică, atunci când am susținut și termene de plată foarte lungi, am susținut și acccesul pacienților la medicație modernă prin acele studii clinice și prin tot sprijinul pe care l–am putut acorda sistemului sanitar din România, dar din nou s-a cam ajuns la fundul sacului, pentru că atunci nu aveam taxă clawback, nu plăteam 20-25% această taxă, ne mai războiam cu niște termene de plată mai lungi, dar industria a fost mai puțin afectată de acele termene de plată lungi, cât este afectată acum de această lipsă de finanțare și de lipsa oricărei șanse de a veni cu produse noi pe piață", a mai subliniat Dan Zaharescu.

Declarațiile lui Dan Zaharescu de la minutul 36:49 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel