Data publicării:

Semn de întrebare cu protestul agricultorilor. Rectorul Nicolae Istudor (ASE): Nu am văzut în această grevă astfel de fermieri / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din București, a vorbit despre protestul fermierilor și transportatorilor.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din București, a vorbit despre protestul fermierilor și transportatorilor.

„De ce credeți că a izbucnit deodată această revoltă a fermierilor și transportatorilor din România? Credeți că astfel de revolte vor mai avea loc în România în acest an?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„În ceea ce privește zona agriculturii, se poate construi, sunt oameni înțelegători. Nu ies în stradă din nimic. Cunosc aproape toți marii fermieri din România, aproape în fiecare județ există un mare fermier și nu am văzut în această grevă astfel de fermieri.

Nu l-am văzut pe domnul Muscă de la Arad, nu l-am văzut pe domnul Nițu care are mii de hectare lângă București și niciun alt mare fermier. Am ascultat câteva doleanțe.

Dacă nu te constitui ca persoană fizică autorizată și nu devii plătitor și la stat, nu poți beneficia nici de subvenție europeană, nici de reducere de preț la motorină. Sunt niște lucruri care trebuie monitorizate cu atenție.

Dacă cei din stradă sunt fermieri, lucrurile sunt foarte complicate, dar eu din ce am văzut la televizor, nu am observat printre ei fermierii pe care îi cunosc eu, fermierii mari și cei mijlocii. Dacă au apărut peste noapte câțiva fermierii sau unii care nu au terenurile pe numele lor e o cu totul altă discuție.“, a precizat rectorul Istudor.

„Agricultura se industrializează și ea văzând cu ochii, cu bani europeni“, a punctat Bogdan Chirieac.

„Am ascultat un fermier care spunea că are o suprafață destul de mare și nu a avut banii să plătească o rată la bancă iar utilajele i-au fost luate. Nu e în regulă. Aici trebuie să existe o înțelegere, pentru că agricultură modernă fără mecanizare nu se poate. Eu înțeleg că în zona agriculturii lucrurile s-au lămurit.

Durerea mea este că  nu e posibil ca o țară precum România, care are potențial agricol fantastic, să aibă balanță de comerț exterior deficitar la producția alimentară.

Dacă noi găsim soluții la această problemă, putem să devenim un jucător foarte important pe piața produselor agro-alimentare, cu o preocupare mai mare pentru producția internă. Dacă nu facem treaba asta, vom rămâne un veșnic potențial agricol care nu va fi fructificat“, a mai spus Nicolae Istudor.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel