Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Semințele de Chia, aur curat pentru sănătate. Mai ales dacă ai probleme cu inima sau cu nivelul de colesterol

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Semințele de Chia sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, dar abia recent au fost recunoscute ca un superaliment, datorită conținutului lor bogat în nutrienți benefici pentru sănătate.

În 2009, Uniunea Europeană a inclus semințele de chia printre noile ingrediente alimentare, scrie Rador, citând dariknews.bg.

Chia face parte din familia Lamiaceae, care include plante precum lavanda, busuioc, mentă, maghiran, melisa, rozmarin și cidru. Partea cea mai benefică a plantei este reprezentată de semințele sale - mici boabe ovale, de culoare maro, albă sau gri, asemănătoare cu semințele de in. Chia crește în regiuni tropicale și subtropicale, avându-și originile în sudul Mexicului și nordul Guatemalei.

Compoziția chimică a semințelor variază în funcție de climă, locație și anul cultivării. De exemplu, semințele cultivate în regiuni mai înalte și mai nordice conțin mai mulți acizi grași nesaturați Omega-3.

Semințele de chia sunt bogate în grăsimi (aproximativ 30%), carbohidrați (26-41%), fibre (18-30%) și proteine (15-25%). Aproximativ 40% din greutatea semințelor uscate este ulei, majoritatea (68%) fiind reprezentată de acizii grași Omega-3. Semințele conțin compuși benefici precum acizi grași Omega-3 și Omega-6, acid clorogenic și cafeic, antioxidanți, fibre, vitaminele B și C, carotenoizi, precum și minerale precum calciu, zinc, potasiu, magneziu, seleniu și fosfor.

Beneficii uriașe pentru sănătate

Valoarea principală a semințelor de chia rezidă în conținutul lor ridicat de acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea membranelor celulare. Consumul de semințe contribuie la menținerea tinereții celulare, îmbunătățirea funcției cognitive și creșterea stării de bine.

De asemenea, acizii grași Omega-3 contribuie la reglarea ritmului cardiac și la scăderea nivelului de colesterol "rău", promovând un profil lipidic sănătos și creșterea nivelului de colesterol "bun" - un factor protector împotriva afecțiunilor precum ateroscleroza, accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic și demența vasculară.

Și, dacă te-am convins de beneficiile semințelor de Chia, poate vei vrea să le și încerci. Pentru asta, îți recomandăm o rețetă de budincă de Chia cu fructe și migdale.

Ingrediente

3 linguri de semințe de chia

1 cană (240 ml) de lapte (poate fi lapte de vacă, lapte vegetal sau apă)

1 lingură de miere sau îndulcitor la alegere (opțional)

1/2 linguriță de extract de vanilie (opțional)

fructe proaspete sau congelate (căpșuni, afine, zmeură, mango etc.)

migdale sau nuci tăiate în bucăți mici

Cum se prepară

Într-un bol, amestecați semințele de chia cu laptele. Dacă doriți o textură mai fină, puteți folosi un blender pentru a combina ingredientele. Asigurați-vă că semințele sunt bine acoperite cu lichid. Adăugați mierea sau îndulcitorul, la alegere, și extractul de vanilie, dacă folosiți.

Amestecați bine toate ingredientele, apoi acoperiți bolul cu folie de plastic sau un capac și lăsați-l la frigider timp de cel puțin 2-3 ore sau peste noapte. Semințele de chia vor absorbi lichidul și vor forma o textură de budincă gelatinoasă.

Când budinca de chia este gata, serviți-o în cupe sau boluri individuale. Decorații budinca cu fructe proaspete sau congelate, precum căpșuni, afine, zmeură sau mango. Puteți alege fructele preferate sau combinații între ele. Presărați bucăți de migdale sau nuci deasupra pentru o textură crocantă.

Savurați budinca de chia sub forma unui mic dejun sănătos sau a unei gustări pe parcursul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel