Data publicării:

Semințe de in: ce se întâmplă cu organismul dacă vom consuma cantitatea potrivită în fiecare zi

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Vie Studio/ Pexels
Foto Vie Studio/ Pexels

Semințe de in, ce se întâmplă exact în corpul nostru dacă luăm cantitatea potrivită în fiecare zi? Care este doza zilnică de luat și în ce fel? Sa vedem numeroasele valori nutritive, rețete, doze și păreri ale nutriționiștilor despre semințele de in.

Semințele de in reprezintă un ingredient benefic util pentru a fi incluse în dietă pentru a promova buna funcționare a organismului nostru. 

Sunt considerate, de fapt, una dintre principalele surse vegetale de acizi grași omega 3. Aceștia sunt acizi grași esențiali pe care organismul nostru îi obține din alimente și pe care trebuie să îi luăm în mod regulat pentru a rămâne sănătoși. 

Prin urmare, dacă luăm o cantitate mică de semințe de in în mod regulat și în fiecare zi putem garanta organismului nostru necesarul zilnic de omega 3 necesar pentru bunăstarea noastră.

Semințe de in, valori nutritive

Pentru a înțelege de ce există atât de multe beneficii pe care le oferă semințele de in, este important să cunoaștem conținutul acestora nu doar în ceea ce privește acizii grași, ci și vitaminele și mineralele.

În ceea ce privește grăsimile, 100 de grame din aceste semințe prețioase oferă organismului nostru:

Vitaminele:

 

Săruri minerale:

În ceea ce privește caloriile, 100 de grame de semințe de in oferă 534 kcal.

Cum să consumați semințe de in

Nutriționiștii sfătuiesc să nu luăm semințe întregi de in pentru că organismul nostru nu le-ar putea asimila și le-ar excreta așa cum sunt. Din acest motiv este necesar să le pisezi înainte de a le mânca, potrivit GreenMe.

Astfel organismul nostru va fi capabil să asimileze nutrienții prețioși pe care îi conțin. Deoarece acizii grași omega 3 se deteriorează cu ușurință, sugestia este să tocați sau măcinați semințele de in în momentul consumării. Poate fi util să aveți la dispoziție un robot de bucătărie mic sau o râșniță electrică de cafea pentru a efectua rapid această operațiune simplă.

În schimb, pot fi folosite întregi dacă doriți să creați un remediu eficient pentru constipație.

Câte semințe de in să mănânci în fiecare zi

Societatea Științifică de Nutriție Vegetariană recomandă să luați 1 sau 2 porții de alimente care conțin omega 3 în fiecare zi pentru a ne asigura că oferim corpului nostru cantitatea corectă de acizi grași esențiali.

În special, în cazul semințelor de in, o porție este echivalentă cu 3 lingurițe. Ideal ar fi așadar să luăm 3 până la 6 lingurițe de semințe de in pe zi , întotdeauna după măcinarea lor, pentru ca organismul nostru să le poată asimila corect.

Beneficiile semințelor de in

Dacă luăm semințe de in în fiecare zi, ne purificăm și ne asigură aportul de  omega 3. Aportul de semințe de in, însoțit de un pahar cu apă, este recomandat mai ales pentru a ne trezi intestinele, pentru a-l purifica și pentru a preveni și contracara constipația.

 

Îmbunătățesc nivelul colesterolului

Conform Vegis, într-un studiu realizat în India pe 50 de pacienți dislipidemici s-a observat că un consum zilnic de 3 linguri de semințe de in (30g) timp de 3 luni a dus la scăderea colesterolului total cu 17% și a celui “rău” (LDL) cu 20%.

Un alt studiu realizat tot în India pe pacienți cu diabet arată că 1 lingură de semințe de in (10g) consumată zilnic pentru o lună a dus la creșterea colesterolului bun (HDL) cu 12%.

Ameliorează simptomele artritei

Acizii grași Omega-3 și lignanii din semințele de in contribuie inclusiv la ameliorarea simptomelor artritei datorită proprietăților antiinflamatorii pe care le au. În plus, lignanii pot duce la scăderea nivelului mai multor agenți proinflamatori.

Astfel, printr-un consum constant de semințe de in pot fi ameliorate simptome precum durerile ce apar la nivelul articulațiilor și rigiditatea articulară.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Studii realizate pe pacienți cu diabet de tip 2 arată că suplimentarea dietei zilnice cu 10-20 de grame de pudră din semințe de in timp de 1-2 luni reduce nivelul zahărului din sânge cu până la 19.7%. Acest efect este posibil datorită conținutului de fibre insolubile despre care specialiștii susțin că încetinesc eliberarea zahărului în sânge, reducând astfel nivelul acestuia.

Pot reduce riscul de cancer

Lignanii sunt compuși ai plantelor care au proprietăți antioxidante și estrogenice ce pot contribui la reducerea riscului de apariție al cancerului. Interesant este faptul că semințele de in conțin de 800 de ori mai mulți lignani decât alte alimente.

Studiile observaționale realizate la Universitatea Toronto din Canada arată că femeile care consumă în mod constant semințe de in au un risc mai mic de a suferi de cancer mamar, în special femeile aflate la postmenopauză.

Pe de altă parte, într-un studiu realizat pe 15 bărbați la Centrul Medical al Universității Duke din Durham, Carolina de Nord, SUA, arată că un consum zilnic de 30 de grame de semințe de in, alături de o dietă săracă în grăsimi, contribuie la reducerea nivelului unui marker tumoral prezent în cancerul de prostată, ceea ce sugerează un risc mai mic de a suferi de această afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel