Data publicării:

Cercetătorii francezi: Cutremurul din Vrancea, începutul unei liste lungi de seisme

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
harta cutremure
harta cutremure

Cutremurul de duminică dimineața,  cel mai mare din ultimii patru ani, a semănat panică în rândul oamenilor pentru că a zguduit cele mai multe dintre orașe. Majoritatea românilor au făcut imediat o legătură între cele circa 200 de seisme din zona Galațiului și cel din Vrancea de duminică dimineața. Mircea Radulian, directorul Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că nu exclude ca Vrancea să fie influențată de fenomenele stranii din Galați.

În ultima perioadă s-a vorbit tot mai des de producerea marelui cutremur care va avea loc în România. După cutremurul de duminică,  se pune întrebarea dacă acesta a fost marele cutremur sau va urma cel de peste 7 grade de care se vorbește în ultima perioadă.

Seismologii români susțin că un asemenea eveniment nu se poate prezice cu exactitate, dar cu toate acestea o echipă de specialiști din Franța a realizat, în ultima vreme,  un studiu cu privire la marile cutremure care vor lovi Europa în perioada următoare. Studiul a fot realizat folosindu-se calcule matematice pentru a determina probabilitatea pentru zonele de foc din întreaga Europa, unde s-ar putea produce cutremure fără precedent în perioada următoare.

 Ciudat sau nu, România este marcată pe harta, pusă la dispoziție de oamenii de știință, cu o culoare roșie aprins, ceea ce înseamnă că este o zonă fierbinte, în care se așteaptă cutremure de mare intensitate în viitorul apropiat. Harta arată că în viitorii 50 de ani sunt posibile mișcări seismice puternice într-o mare parte a teritoriului României. Riscul este, însă, şi mai mare în Turcia, Italia, Grecia şi alte state balcanice.

 “Geografia generală a seismicităţii pe continentul european este cunoscută. Ea rezultă, în principal, din înfruntarea dintre plăcile tectonice africană şi eurasiană. Pericolul este mai puternic în Turcia, Grecia şi în Peninsula Balcanică, în Italia şi în România”, anunță cotidianul LeMonde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel