Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE. Prigojin - prima reacție după discursul lui Putin: În curând Rusia va avea un nou președinte; liderul Kremlinului a greșit teribil

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a oferit un răspuns în urma discursului președintelui rus, Vladimir Putin.

Update

Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private (PMC) Wagner, a refuzat să se predea în urma discursului președintelui rus Vladimir Putin.

Prigojin a spus pe Telegram că președintele „se înșeală profund”, scrie CNN.

„În ceea ce privește „trădarea patriei”, președintele se înșeală profund. Suntem patrioți ai Patriei noastre, am luptat și luptăm, toți luptătorii PMC Wagner”, a spus Prigojin într-o serie de mesaje audio.

„Și nimeni nu se va preda la cererea președintelui, a FSB sau a oricui altcineva”, a adăugat el.

Limbajul lui Prigojin în mesaj este de clară sfidare atât a Kremlinului, cât și a serviciilor de securitate. Anterior, el a avut grijă să nu-l critice direct pe Putin și să nu-i conteste autoritatea.

Prigojin a revenit și la o temă familiară, spunând că oamenii săi sunt patrioți și refuză să perpetueze „corupția, înșelăciunea și birocrația” în care susține că trăiește Rusia.

„Când ni s-a spus că suntem în război cu Ucraina, ne-am dus și am luptat. Dar s-a dovedit că se fură și muniția, armele, toți banii alocați, iar birocrații stau leneși, păstrând bogățiile pentru ei, doar pentru ocazia care s-a întâmplat astăzi, când cineva [marșează] la Moscova", a continuat acesta.

Știrea inițială

„Pypa (porecla lui Putin) a făcut o alegere greșită. În curând vom avea un nou președinte”, a transmis grupul Wagner.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că cei aflați pe „calea trădării” sau a rebeliunii armate vor fi „pedepsiți” după ce șeful grupului paramilitar Wagner a declarat că trupele sale au preluat controlul asupra instalațiilor militare din două orașe rusești, cufundând țara în criză.

Iată câteva dintre declarațiile cheie din discursul lui Putin:

  • Putin a promis un răspuns dur și pedepsire a celor implicați în rebeliune armată. „Orice acțiuni care ne rup unitatea” sunt „o lovitură în spatele poporului nostru”, a spus el.
  • Putin a spus că forțele armate „au primit ordinele necesare” și „vor fi luate și măsuri decisive pentru a stabiliza situația de la Rostov”.
  • El a spus: „În Moscova, în regiunea Moscovei și într-o serie de alte regiuni au fost impuse măsuri suplimentare de securitate și anti-terorism”.
  • Putin a făcut apel la forțele Wagner „împinse în provocarea unei rebeliuni militare”, spunând în acest moment, „avem nevoie de unitate, consolidare și responsabilitate”.
  • Putin a descris evenimentele de la Rostov drept o insurecție. El a spus că situația de la Rostov „rămâne dificilă în timpul revoltei armate” și „funcționarea administrației civile și militare este practic blocată”.
  • Putin a spus că țara a fost „trădată de cei care încearcă să organizeze o revoltă, împingând țara către anarhie și fratricid”.
  • El a spus că „ambiția excesivă și interesele create au dus la trădare”.
    Putin a spus că a fost o „lovitură pentru Rusia”, adăugând: „Tulburările interne reprezintă o amenințare de moarte pentru statul nostru, pentru noi ca națiune”.

Corespondenții BBC și The Guardian scriu la unison că revolta lui Prigojin poate fi cea mai importantă gură de oxigen pentru contraofensiva Ucrainei.

Reamintim că liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberelor luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând 'un număr foarte mare de victime'.

Drept replică, Ministerul rus al Apărării a declarat vineri mai devreme că rapoartele care circulă pe rețelele de socializare care susțin că Forțele Armate Ruse au lansat o lovitură în „taberele PMC Wagner” sunt false. Ministerul a mai spus că forțele ruse continuă să efectueze misiuni de luptă pe linia de angajare cu forțele ucrainene.

Cu toate acestea, tensiunile au escaladat, iar Prigojin a pornit o adevărată rebeliune, ajungând cu tancurile în Rostov pe Don.

Mai multe postări de pe canalele regionale de Telegram au informat că, în cursul nopții și al dimineții de 24.06.2023, luptătorii PMC Wagner au preluat controlul asupra tuturor clădirilor administrative ale forțelor de securitate din Rostov pe Don, inclusiv a Statului Major al Regiunii Militare Sud.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel